Svaz průmyslu odhaduje nezaměstnanost na 10 procent

Míra nezaměstnanosti v roce 2010 podle Svazu průmyslu a dopravy pravděpodobně neklesne pod deset procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nezaměstnanost

Nezaměstnanost

V České televizi to řekl viceprezident svazu Jaroslav Hanák.

Ministerstvo financí počítá pro příští rok při tvorbě státního rozpočtu s nezaměstnaností kolem 8 a půl procenta.

"Já jsem přesvědčený na základě průzkumů, které jsme udělali, že nezaměstnanost 8,5 procenta je velký optimismus, protože ona bude hodně k deseti," uvedl Hanák a dodal:

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Hanák ze Svazu průmyslu a dopravy o odhadech nezaměstnansoti

"Jestli nebude dobře fungovat jedna z mála opatření, která pomohla podnikatelům - program Vzdělávejme se - nebo jestli tam nepřidáme na konec roku a pro příští rok nějakou miliardu, která se asi nejlíp zhodnotí v cashi firem a v potřebách pro firmy, tak bude zle."

Podle posledních údajů ministerstva práce a sociálních věcí byla srpnová míra nezaměstnanosti nejvyšší za téměř tři a půl roku - 8 a půl procenta.

Očekávanou míru nezaměstnanosti zpochybnil i bývalý člen ODS a exministr financí Vlastimil Tlustý. Také podle něj může být příští rok bez práce víc než 12 lidí ze 100.

Bývalý šéf ČSSD Miloš Zeman považuje za vhodný nástroj pro boj s nezaměstnaností například větší podporu zaměstnávání na zkrácené úvazky nebo veřejným pracím, do kterých zařadil i jednodušší stavební práce.

Kateřina Křenová, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme