Švédská automobilka Saab po dvou letech obnovuje výrobu

Po dvou letech dnes obnovila výrobu švédská automobilka Saab. Přerušila ji poté, co neměla v roce 2011 na platby dodavatelům, a následně koncem stejného roku vyhlásil švédský soud bankrot společnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka Saab (ilustrační foto)

Automobilka Saab (ilustrační foto) | Foto: Saab

Saab, výrobce letadel a dnes především koncern zabývající se vojenskou technikou, začal auta vyrábět v roce 1949.

Už o dva roky dříve představil model 92 001. V roce 1989 koupila polovinu automobilky společnost General Motors, za 10 let pak převzala i druhou.

Saab byl ale nepřetržitě ve ztrátě, a tak ho v roce 2010 koupila nizozemská společnost Swedish Automobil. Ta ovšem posléze v roce 2011 zkrachovala.

Po dlouhých dohadováních loni automobilku koupila National Electric Vehicle Sweden, společnost čínského podnikatele se švédským občanstvím Kai Johan Jianga.

Minulou středu sjel z výrobní linky v Trollhättanu předprodukční „pokusný“ vůz. A dnes by měla továrna obnovit výrobu – zatím pouze jednoho modelu 93, který se vyrábí už od roku 2002. Potvrzena je pouze výroba sedanu, ačkoli původně se vyráběly i kombi a kabriolet.

Model 93 chce firma postupně modernizovat, protože už je přece jen zastaralý. Do budoucna pak počítá s elektrickou verzí a třeba i s výrobou v Číně.

Nový majitel nesmí používat původní znak Saabu s gryfem. Na kapotě tak bude jen nápis SAAB v kruhu.

Petr Jansa, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme