Švédská automobilka Saab stojí před uzavřením

Dohoda o prodeji ztrátové švédské automobilky Saab, kterou vlastní americký koncern General Motors, krachuje. Poté, co od transakce odstoupil švédský výrobce luxusních vozů Koenigsegg, své další kroky zvažuje i čínská automobilka Beijing Automotive Industry Holding Corporation. Ta měla původně pomoci Koenigseggu s financováním obchodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saab 9-3X

Saab 9-3X | Foto: www.salon-auto.ch

Podle analytiků, zmiňovaných agenturou Reuters, by čínská společnost mohla mít zájem o koupi některých aktiv společnosti Saab, zřejmě ale nebude usilovat o převzetí celého podniku.

"S jistotou se situace vybarví až příští týden, kdy má vedení General Motors rozhodnout, co se Saabem dál. Prakticky je ale téměř jasné, že bude automobilka uzavřena," říká spolupracovník Českého rozhlasu v e Skandinávii Tomáš Sniegoň.

Přehrát

00:00 / 00:00

O osudu švédské automobilky Saab mluvil na Rádiu Česko skandinávský spolupracovník Českého rozhlasu Tomáš Sniegoň.

V sázce je řada pracovních míst a budoucnost celého regionu západního Švédska. Konec automobilky by znamenal ztrátu až 8000 pracovních míst, což by pro Švédsko za současné krize znamenalo velkou nepříjemnost. Švédsko by v případě uzavření automobilky utrpělo i určitou prestižní ztrátu. Saab byl totiž považován za součást švédského poválečného úspěchu. Saaby jsou dodnes považovány za vysoce technologicky vyspělé a kvalitní produkty.

Švédská vláda se brání tím, že když neumí Saab učinit výdělečným největší automobilka světa, tak to nedokáže ani žádné švédské ministerstvo. Vláda prý udělala pro prodej firmy všechno, co mohla.

"Kromě zavření nebo prodeje automobilky ale existuje i třetí varianta, tedy přežít pod dosavadním vlastníkem. Tato varianta je málo pravděpodobná, ale vyloučená úplně není," dodává Sniegoň.

Tomáš Pavlíček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme