Švédská MTG odkoupí poloviční podíl v televizi Prima

Televize Prima získá nového spolumajitele. Dosud ji vlastnil GES Media Holding, ale padesát procent holdingu teď kupuje švédská mediální společnost Modern Times Group, tedy MTG. Švédové za vstup do Primy zaplatí 96 miliónů eur, to jsou přibližně 2 miliardy a 800 miliónů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Televize Prima

Televize Prima | Foto: Jan Rosenauer

O Primu v poslední době projevila zájem celá řada společností. Podle agentury Reuters to byla například RTL Group nebo americká News Corporation. Proč nakonec vyhrála Švédská MTG vysvětluje mluvčí GES Jana Adamčíková:

"MTG bylo nejlepší nejenom z cenových důvodů, ale byly zvažovány i ostatní faktory, které budou pro skupinu podnikající na televizním trhu největším přínosem v rámci budoucí spolupráce. Například pozice na evropském trhu, znalosti, know-how nebo úspěchy v Evropě."

Švédská MTG není nevýznamným subjektem mediálního trhu. Jde o jednoho z nevětších mediálních hráčů nejen v Evropě ale i na celém světě. Společnost působí na území třiceti různých států a kromě televizí provozuje také rozhlasové stanice. Nejsilnější pozice má přitom v pobaltských zemích a ve Skandinávii.

Ředitel Primy Martin Dvořák řekl Českému rozhlasu, čím si vysvětluje takový zájem o televizi Prima: "V horizontu posledních dvou let se dokázala dostat z velmi svízelné ekonomické situace a postupně posilovat svůj tržní podíl a dosahovat velmi zajímavých provozních výsledků. To nezůstalo utajeno před potenciálními investory, kteří samozřejmě mapují zajímavé investiční možnosti."

Prodej zatím ještě nemůže být dokončen. Jednou z důležitých podmínek je totiž také to, že s ním musí souhlasit antimonopolní úřad.

Ondřej Kubala, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme