Svět je na začátku měnové války. Jde o hodně, varuje expert

Mezinárodní měnový fond a Světová banka se scházejí ke svému výročnímu zasedání, a to v době, kdy roste napětí mezi mladými a rozvinutými ekonomikami o směnné kurzy a začíná se mluvit o takzvané měnové válce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stodolarové bankovky

Stodolarové bankovky | Foto: Comstock Images

USA a EU tlačí na Čínu, aby posílila svou měnu. Čína se brání, pro snadnější cestu z recese naopak potřebuje slabší jüan. Čínskou cestu volí i další země. I analytici tvrdí, že stojíme na začátku měnové války.

„To je, řekl bych, přiměřený pojem. Ale není to ode dneška, tento stav panuje už delší dobu. Čekají nás zřejmě ještě další eskalační stupně, které opouštějí pozici domlouvání a přecházejí do podoby sankcí. Ty lze odstupňovat podle branží, intenzity a délky trvání. Pak už jde o hodně, ne jen o diplomatické rozhovory,“ popsal stav expert na mezinárodní politiku a hospodářství Petr Robejšek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Robejšek mluvil na Rádiu Česko o napětí mezi vyspělými a nastupujícími ekonomikami

Situace je podle jeho slov opravdu vážná. O opravdových příčinách tohoto stav se ale prý moc nemluví.

„Hovoří se o tom, že existuje nerovnováha mezi kurzy významných měn, což je pravda, ale jde jen o povrchní perspektivu. Ve skutečnosti se jedná o rovnováhu mezi zeměmi, které jsou vysoce rozvinuté a zároveň fixované na konzum a zeměmi, které jsou zaostalé, ale rozjíždějí se, jako Rusko, Indie a Čína. Ty využívají svojí slabosti k tomu, že ukájí konzumní snahy západních států, aby co nejrychleji překonaly svoji zaostalost. Všichni mají vsazeno příliš mnoho, a to jejich domácí politickou stabilitu,“ uvedl Robejšek.

Robejšek: Klid přijde s protekcionismem

Výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn uvedl pro americký list Financial Times, že pokud země využijí své měny na podporu domácího ekonomického růstu, ohrožují tím globální ekonomické oživení. Mezinárodní měnový fond ale nemá v této situaci příliš pák na to, aby státy „umravnil“.

„MMF je pouze fórum, na kterém se ta konfliktní situace nějakým způsobem projevuje. Co se asi stane je, že svět, který ve své bezhraničnosti umožňuje extrémní konkurenci dosáhne klidu, až dojde k určité fragmentaci bezhraničnosti, tzn. k omezením které se označují jako protekcionismus. To je asi cesta, která nás čeká, i když ekonomicky není smysluplná, ale politicky je pravděpodobně nevyhnutelná,“ myslí si expert.

Výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky se koná po summitech EU-Asie a EU-Čína. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy tam navrhl vznik nového měnového uspořádání ve světě. Údajně měl mít na mysli vznik obdoby poválečného Brettonwoodského systému.

„Nedomívám se, že to jde. Čína ve skutečnosti není ochotná ke kompromisu. Na všech mezinárodních fórech jsme viděli, že Čína to neudělá, protože její ambice zdědit Spojené státy jako hegemon je příliš silná. Zároveň vnitřní tlak a očekávání 1,4 miliardy lidí, že se jejich život bude průběžně a v dohledné době zlepšovat, by se ohrozil, kdyby Čína přistoupila na kompromisy,“ předpověděl Robejšek.

Brettonwoodský systém pak popsal jako systém pevných výměnných kurzů. Byla by to jistá pojistka proti tomu, aby státy své měny uměle podhodnocovaly, aby pomohly exportu na úkor ostatních hráčů.

Lenka Buriánková, Tomáš Pavlíček, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme