Svět musí pokračovat v přijímání prorůstových reforem, shodly se Merkelová a MMF

Růst ekonomiky a konkurenceschopnost musí být podporován rozpočtovými a strukturálními reformami. Shodla se na tom na společné schůzce německá kancléřka Angela Merkelová, šéfka MMF Christine Lagardeová a šéf OECD Angel Guría. Bez dostatečné podpory růstu se podle nich dluhová krize v eurozóně ani ve světě nevyřeší. Hlavním problémem je přitom nezaměstnanost mladé generace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéfka MMF Christine Lagardeová, německá kancléřka Angela Merkelová a šéf OECD Angel Guría

Šéfka MMF Christine Lagardeová, německá kancléřka Angela Merkelová a šéf OECD Angel Guría | Zdroj: Reuters

Někteří ekonomové upozorňují, že výzvy k další podpoře strukturálních reforem a fiskální konsolidaci, jsou ze strany světových institucí jen opakování prázdných frází, které krizi sice neprohlubují, ale ani ji neřeší.

„Ta slova slyšíme v posledních letech často. Ovšem hlavně strukturální reformy potřebují čas, který ale zatím evropští politici nebyli schopni plně využít. Posuny sice vidíme v jednotlivých zemích, ale procesy trvají delší dobu a s ohledem i na politickou realitu nelze čekat brzké výsledky v dohledné době,“ reagoval na Rádiu Česko hlavní ekonom Citibank Jaromír Šindel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Merkelová, MMF a OECD vyzvaly svět k pokračování růstových reforem. Téma jsme rozebrali s hlavním ekonomem Citibank Jaromírem Šindelem.

I přes vysokou zadluženost rozvinutých států by podle odhadu MMF měla světová ekonomika růst. V roce 2013 o 3,6, tedy o tři desetiny víc než v roce 2012. Podle ekonoma za růstem stojí rozvíjející se ekonomiky.


„My ty předpoklady máme trochu mírnější. Co se týče tahounů, jsou to stále rozvíjející se ekonomiky. Zvláště Čína s růstem kolem 7,5 procenta v roce 2013. Naproti tomu hlavní blok vyspělých ekonomik by měl ztrácet,“ uvedl.

Dodal, že zpomalovat by měla americká ekonomika. „Tam je největší riziko s ohledem na fiskální konsolidaci, která je naplánována na začátek roku. Japonsko výrazně zpomaluje, do roku 2014 čekáme skoro nulový růst a také v eurozóně čekáme recesi v příštím roce i v roce 2014,“ přiblížil.

Tomáš Pavlíček, Barbora Kreuzerová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme