Svět se bouří proti americkým clům na ocel

Spojené státy jsou pod silným tlakem zbytku průmyslového světa kvůli plánu omezit zavedením cel dovoz oceli ze zahraničí. Evropská unie hrozí odvetnými kroky - podala stížnost ke Světové obchodní organizaci, protože krok Washingtonu je podle Bruselu v rozporu s pravidly WTO. Také Japonsko, Brazílie nebo Rusko se obávají o své ocelářství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hutník

hutník | Zdroj: ČTK

Spojené státy uvalily řadu ochranářských cel na dovoz levné oceli ze zahraničí. Cla se pohybují v pásmu od osmi do 30 procent a s jejich zavedením se počítá 20. března. K tomuto kroku USA přistoupily i přesto, že vlády ostatních zemí před tímto postupem prezidenta Bushe varovaly a hned pohrozily odvetným opatřením.

Evropská unie odmítá Bushovy argumenty, kterými obhajuje svou politiku zavést dovozní clo na deset ocelářských výrobků ze zahraničí. Bush tvrdí, že americké ocelářství doplácí na svou otevřenost vůči dotované zahraniční oceli a musí se bránit. Evropská unie dlouho nevěřila, že Bush skutečně ke kontroverzním dovozním clům přistoupí a teď má vztek.

Většina představitelů balí slova do diplomatické mluvy. Americké ocelářství podle nich potřebuje projít odtučňovací kúrou, protože je příliš drahé. Evropa podstoupila tento proces před dvaceti lety. Bylo to bolestné, ale bylo to nutné, řekl člen Evropské komise pro obchod Lamy. Komise dodává, že dovozní cla ještě prohloubí krizi amerického ocelářství a ohrozí vývoj světové ekonomiky.

Podle dobře informovaných zdrojů Evropská unie požádá zřejmě také Českou republiku, aby v ocelářském sporu s USA ve Světové obchodní organizaci postupovala společně s unií. Náměstek ministra průmyslu Miroslav Somol sice zatím nemá takovou informaci nemá, tento krok by ale považoval za užitečný.

Mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu Anna Stárková Radiožurnálu řekla, že Česká republika zatím žádná opatření kvůli sporu mezi USA a EU nepřipravuje. Dodala, že přijmout rozhodnutí Světové obchodní organizace ale připraveni jsme. "Pokud se tato situace na mezinárodním trhu ocelářskými výrobky negativně odrazí na situaci v České republice, samozřejmě bude muset být řešena v souladu s možnostmi, které nám poskytují pravidla Světové obchodní organizace, tedy organizace WTO a které naše závazky vůči Evropské unii poskytují," uvedla mluvčí.

Uvalení cel na ocel také prohloubilo nevyhlášenou obchodní válku mezi Ruskem a Spojenými státy. Spor vypukl kolem zákazu dovozu americké drůbeže do Ruska. Rusko odmítá zrušit zákaz dovozu drůbeže z produkce amerických farmářů. "Ani hrozby Američanů, že budou komplikovat naše přijetí do Světové obchodní organizace nás nedonutí odvolat zákaz dovozu drůbeže ze Spojených států," konstatoval k problému náměstek ministra zemědělství Sergej Dankvert. "Výhrůžky amerických představitelů jsou střelbou slepými náboji, protože Rusko nemá zájem vstupovat do Světové obchodní organizace za podmínek, které diktují Spojené státy," dodal.

Mezitím kritizují poslanci dolní komory ruského parlamentu rozhodnutí Spojených států uvalit clo na ruskou ocel. "Američané se snaží v poslední době diskriminovat Rusko ve všem," prohlásil poslanec Genadij Rajikov.

Odborníci varují, že zejména zaplavení českého trhu ocelářskými výrobky ze zemí bývalého Sovětského svazu je největší hrozbou, kterou vyvolává rozhodnutí amerického prezidenta Bushe. Podle odborníků to přinese masivní přesměrování exportu ocelářských firem na jiné zákazníky. Právě tím by mohly trpět české podniky, říká výkonný ředitel společnosti Hutnictví železa Jaroslav Raab. "Musíme reagovat výrazně a rychle a hlavně vůči rostoucím dovozům ze zemí východní Evropy. Mám na mysli zejména Ukrajinu a Rusko. Jedna věc je otázka cel, ale já se spíš domnívám, že by to měla být otázka kvót."

Podle analytika společnosti BBG Finance Patrika Chovance bude znemožnění českého exportu na americký kontinent ještě tím nejmenším problémem. "Zároveň vznikne na trhu oceli přetlak výrobků z Asie a z Evropy. Zahraniční výrobci se budou snažit prodat ocel mimo Spojené státy a je pravděpodobné, že se přebytky pokusí prodat i u nás. Přebytek nabídky vznikne i v Evropské unii, kam naši výrobci exportují a můžeme tedy očekávat, že ceny oceli zejména na evropských trzích poklesnou," domnívá se analytik.

Markéta Kaclová, Milan Fridrich, Petr Voldán, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme