Světová banka: drahé jídlo a vysoká nezaměstnanost mohou způsobit další krizi

Svět dělí jen jeden šok od vypuknutí zásadní krize. Toto varování včera vyslal prezident Světové banky Robert Zoellick, který v této souvislosti mluvil zejména o rychle rostoucích cenách potravin. Právě drahé jídlo v kombinaci s vysokou nezaměstnaností mezi mladými totiž ohrožuje chudší státy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pšenice

Pšenice

Zmíněné státy by tak podle Zoellicka mohly ztratit i celou generaci. Případně by je mohl ovládnout chaos, který ohrozí celý svět.

Přehrát

00:00 / 00:00

Světová banka varuje před potravinovou krizí. Téma prop prezidenta Mezinárodní obchodní komory Michala Mejstříka.

Podle někdejšího ředitele Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd UK Michala Mejstříka je nyní na komoditních trzích patrné vícero problémů.

„Vše samozřejmě souvisí i se zvýšenou cenou ropy. Ropa je například jeden ze vstupů, který slouží k obhospodařování polí. Proto také ovlivňuje vývoj cen potravin. Schází se nám tedy celosvětově několik vlivů, například malé zásoby vody nebo naopak velké. Navíc nároky rozvojových zemí na potraviny také rostou,“ vysvětlil Mejstřík na Rádiu Česko.

Řešení je v dotacích, ne každý na to ale má

Za zmínku stojí, že například kukuřice v prvním čtvrtletí meziročně zdražila o 74 procent, pšenice o 69 procent, hovězí maso o 30 procent a tak dále. Mnozí viní spekulanty. Otázkou je, zda se s tím dá něco dělat a zda je možné prudký růst cen zemědělských komodit přibrzdit.

„Spekulace samozřejmě ovlivňují fakt, že trhy přestřelují. Zajímavé řešení vymysleli v Číně, kde stát dotuje některé vybrané potraviny, což naráží na odpor některých konkurentů. Rovněž dalším nástrojem je umělé přerušení růstu cen, kdy je stát reguluje. A to ale musí být ekonomicky velmi silný,“ uzavřel Mejstřík.

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme