‚60 milionů lidí v extrémní chudobě.’ Pandemie bude mít podle šéfa Světové banky vliv na ekonomiku 10 let

Ekonomické dopady pandemie způsobené novým typem koronaviru budou možná patrné až deset let. V rozhovoru s rozhlasovou stanicí BBC Radio 4 to řekl prezident Světové banky David Malpass. Pandemie podle něj zasadila globální ekonomice zničující ránu, po které se více než 60 milionů lidí ocitne v extrémní chudobě. Až miliardy lidí pocítí dopady na své životní úrovni.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Světové banky David Malpass

Prezident Světové banky David Malpass | Foto: Henry Nicholls | Zdroj: Reuters

Světová banka definuje extrémní chudobu jako situaci, kdy má člověk k dispozici méně než 1,90 dolaru (45 korun) na den. Kvůli pandemii se ale podle šéfa SB dá očekávat, že více než 60 milionů lidí bude mít k dispozici méně než 1,25 dolaru (29,90 korun) na den.

Druhá vlna koronaviru? ‚Žádný masakr se na podzim odehrávat nebude,’ řekl šéf statistiků Dušek

Číst článek

„Kombinace samotné pandemie a uzavírek znamená miliardy lidí, jejichž živobytí bylo narušeno. To je znepokojivé,” upozornil šéf Světové banky. „Jak přímé dopady, což znamená ztrátu příjmu, tak i dopady na zdraví, a tedy sociální dopady, jsou opravdu tvrdé,” dodal.

„Vidíme, že i když akciové trhy ve Spojených státech jsou relativně vysoko, tak lidé v chudých zemích nejenže jsou bez práce, oni si nedokážou práci zajistit ani mimo oficiální ekonomiku. A to bude mít dopady až deset let,” řekl šéf Světové banky.

Bude potřeba další pomoc

Světová banka, stejně jako další globální finanční instituce, poskytuje podporu zemím nejvíce zasaženým koronavirem. Už ale avizovala, že další pomoc, a to v mnohem větším rozsahu, ještě bude potřeba.

Komerční banky či penzijní fondy Světová banka vyzvala, aby chudým zemím prominuly část dluhů. Malpass by také rád, aby úvěrové instituce pravidla poskytování půjček zjednodušily, aby ostatní investoři měli větší důvěru do ekonomik těchto zemí vkládat peníze.

Malpass koncem května řekl, že Světová banka už spustila nouzové programy koronavirové pomoci ve 100 rozvojových zemí a zavázala se poskytnout zvýhodněné půjčky a garance zhruba za 5,5 miliardy dolarů (přes 129 miliard korun).

Šéf Světové banky připustil, že problémem jsou škody, které utrpěl globální obchod, stejně jako snaha dostat dodavatelské řetězce blíž k domovu nebo zavádět obchodní bariéry.

„Když omezíte obchod, vytváříte další napětí a nerovnost... Já jsem si jist, že (globální ekonomika) bude v budoucnosti propojená, ale možná méně, než byla před covidem,” řekl. Nakonec se podle něj ale podaří potíže překonat, protože lidé se přizpůsobí a dokážou se s problémy vyrovnat.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme