Světová banka čeká v eurozóně a USA zpomalení růstu. V rozvojových zemích ekonomika naopak oživí

Světová banka zhoršila svoji prognózu globálního ekonomického růstu za loňský a letošní rok o 0,2 procentního bodu. Důvodem je pomalejší oživení obchodu a investic, než se doposud čekalo, přestože obchodní napětí mezi Spojenými státy a Čínou se zmírňuje. Loni ekonomika podle prognózy rostla nejpomaleji od finanční ekonomické krize, vyplývá z prohlášení zveřejněného v noci na čtvrtek.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankomat banky Sabadell v Barceloně

Zlepšení růstu v rozvíjejících se zemích potáhne hlavně osm států. Ilustrační foto | Foto: Albert Gea | Zdroj: Reuters

Světová banka odhaduje, že za rok 2019 se hrubý domácí produkt zvýšil o 2,4 procenta. To je nejméně od krize, ale také výrazné zpomalení z více než tří procent v letech 2017 a 2018. 

Nejnovější odhad SB již bere v úvahu dosažení tzv. první fáze obchodní dohody, kterou USA a Čína oznámily minulý měsíc. Dohoda zrušila nová cla na čínské zboží a snížila některá již zavedená cla. Snížení cel bude mít podle banky sice spíše malý vliv na obchod, dohoda by ale měla zlepšit podnikatelskou náladu a výhled investic, a přispět tím k oživení růstu obchodu.

České koruně se daří. Poprvé od dubna 2018 prolomila hranici 25 korun a 30 haléřů za euro

Číst článek

Růst globálního obchodu se má letos mírně zvýšit na 1,9 procenta z loňských 1,4 procenta. Loni byl růst obchodu nejnižší od finanční krize v letech 2008 až 2009. Zůstává také pod průměrným ročním růstem od roku 2010, který činí pět procent.

V jednotlivých vyspělých i rozvojových zemích bude situace různá. V USA, eurozóně a Japonsku čeká Světová banka letos mírné zpomalení ekonomického růstu kvůli slabšímu zpracovatelskému sektoru a přetrvávajícím negativním vlivům amerických cel a odvetných kroků. V rozvíjejících se zemích má však růst oživit, i když bude slabší, než čekala Světová banka v červnu.

Zlepšení růstu v rozvíjejících se zemích potáhne hlavně osm států. Argentina a Írán by se letos měly vymanit z recese. V šesti zemích růst zpomalí, a to v Brazílii, Indii, Mexiku, Rusku, Saúdské Arábii a Turecku.

Čínský HDP se má letos zvýšit o 5,9 procenta, v červnu přitom Světová banka čekala zvýšení o 6,1 procenta. Ke zhoršení odhadu SB přiměl očekávaný vliv amerických cel. Za loňský rok pak snížila SB svůj odhad o 0,1 procentního bodu na 6,1 procenta, napsala agentura Reuters.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme