Světová banka finančně pomůže Barmě. Země má zájem o investory

Světová banka poprvé po 25 letech schválila pro Barmu dotace ve výši osmdesáti milionů dolarů a přislíbila jí půjčky. Viceprezidentka Světové banky pro Východní Asii a Tichomoří Pamela Coxová přislíbila Barmě dalších 165 milionů dolarů, jakmile Barma splatí dluh. Barmská vláda přitom začala zavádět ekonomické, politické a další reformy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ulici z obou stran lemují dílny

Ulici z obou stran lemují dílny | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Barma je druhá nejchudší země v Asii. Má ale velké zásoby nerostných surovin, což investory zajímá. A jak zdůraznil předseda barmského parlamentu U Shwe Mann, zájem je oboustranný.

„Máme zájem o přímé investice, bez nich se rozvoj naší země neobejde,“ řekl BBC U Shwe Mann.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Barmě mluvila na Rádiu Česko koordinátorka barmských projektů společnosti Člověk v tísni Tereza Grünwaldová

„Určitě to znamená příležitost na zlepšení podmínek v Barmě. Tak je na tom ekonomicky špatně, je tam velká nezaměstnanost. To ale souvisí i s velmi nízkou úrovní vzdělávacího systému,“ říká koordinátorka barmských projektů společnosti Člověk v tísni Tereza Grünwaldová.

„Nedá se říci, že by země procházela nějakou transformací. Čeká se na volby v roce 2015, kterých by se měli mít možnost zúčastnit všechny strany. Ještě nebyla ani diskutována reforma vzdělávacího systému, ekonomické reformy. To Barmu teprve čeká,“ pokračuje Grünwaldová.

Podle ní běžní Barmánci nicméně pociťují větší svobodu slova. Lidé se také mohou sdružovat. Úroveň chudoby je ale stále vysoká.

Helena Berková, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme