Světová banka se zaměří na podporu vzdělání mladých Afričanů

Světová banka představila nový rozvojový plán pro Afriku. Prioritou má být hlavně vzdělávání mladých. V afrických zemích je poměr mladých výrazně vyšší, než ve zbytku světa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mladí Jihoafričané

Mladí Jihoafričané | Foto: Marie Mikušová

Podle odborníka na rozvojovou pomoc z Vysoké školy ekonomické v Praze Petra Bartoně nebude efekt okamžitý. „I kdyby přes noc postavili tisíce škol, tak tam lidi a učitele tak rychle nenalákají. Je to dlouhodobá vize,“ řekl Bartoň.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odborník na rozvojovou pomoc z Vysoké školy ekonomické v Praze Petr Bartoň na Rádiu Česko

V Africe je na rozdíl od jiných zemí obrovská nerovnost ve věkové struktuře obyvatelstva. Jsou tam velké masy mladých lidí. V některých zemích je podle Bartoně polovina obyvatelstva mladší osmnácti let.

Banka se podle něj poučila už v padesátých letech minulého století, že strategie prostého vytváření pracovních míst nefunguje. Důraz teď proto klade hlavně na vzdělávání.

„Pro banku je určitě velkým vzorem Indie, která své vzdělání neuvěřitelným způsobem prodává a díky digitálním technologiím dělá know-how pro zbytek světa. Indie to přitom dokázala i bez rozvojové pomoci světové banky,“ upozornil Bartoň.

Igor Maňour, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme