Světová banka: Situace v eurozóně ovlivní i ekonomický růst rozvojových zemí

Ekonomická situace v eurozóně ovlivní i rozvojové země, zejména státy Latinské Ameriky. Ve svém výhledu to uvedla Světová banka. Ekonomický růst rozvojových zemí bude podle banky v důsledku nižších investic na globálním trhu pomalejší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance

Finance | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle dat Světové banky má ekonomický růst rozvojových zemí letos zpomalit na 5,3 procenta z loňských 6,1 procenta.

„Země rozvojových ekonomik, především státy Latinské Ameriky, žijí do velké míry z exportu, především z exportu komodit. A bohaté státy, bohatá Evropa jsou klíčovým odbytištěm. A recese v eurozóně je pro tyto země velmi negativní,“ uvedl na Rádiu Česko analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Světová banka vyzvala rozvojové země, aby reagovaly na výzvy evropské krize. Hostem Rádia Česko byl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Podle něj je to jeden z důvodů, proč byla prognóza jejich vývoje snížena. Současně je za tím ale podle Brožky i problém Spojených států.

„Které jsou důležité i pro Evropu. A i tady se objevují známky zpomalování. Takže je to velmi propojený systém, kde hraje Evropa velmi podstatnou roli,“ vysvětlil.

Světová banka svůj odhad nezměnila ani přesto, že se přímé zahraniční investice ze zemí Evropské unie do zbytku světa loni po výrazném propadu v roce 2010 více než zdvojnásobily. V roce 2011 státy Evropské unie investovaly 370 miliard eur.

„Teď se situace poměrně rapidně zhoršuje. Snižují se předstihové indikátory očekávaného vývoje ekonomik a spíše sledujeme odliv kapitálu z řady zemí,“ uvedl.

„Podle zprávy Světové banky najdeme v jižní Americe země, které v tuto chvíli zpomalují velmi prudce, především mám na mysli Argentinu. Ale to má co dělat nejen s vnějším prostředím a krizí eurozóny, ale i se špatnou domácí politikou,“ dodal.

Tomáš Pavlíček, Barbora Kreuzerová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme