Světová ekonomika bude v příštím roce záviset na eurozóně

Globální ekonomika bude i v příštím roce pod tlakem, přesto poroste. Zisky budou ale nevýrazné, někde mezi jedním a 1,5 procenty HDP, odhaduje například největší dluhopisový fond světa PIMCO. Vyloučit přitom nelze ani kolaps v Evropě, který by mohl stáhnout svět do recese.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro, eura, peníze

Euro, eura, peníze | Zdroj: Reuters

„Může se stát cokoli, nedají se předpokládat takové události, jakou byla například vlna tsunami v Japonsku. Ale předvídatelným předpovědím jednoznačně dominuje eurozóna – největším rizikem je pokračování a prohlubování dluhové krize,“ potvrzuje ekonom společnosti Patria David Marek.

Bank of America vyčíslila pravděpodobnost, že bude mít Evropa problémy, na 40 procent. Nejhorší scénáře vycházejí z toho, že hned v únoru, březnu a dubnu budou muset velké ekonomiky eurozóny v čele s Itálii jít na dluhopisové trhy požádat o velký objem peněz, protože na toto období spadá splatnost velkého objemu starých dluhů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom společnosti Patria David Marek předpovídá ve Světě i deváté ekonomický vývoj v příštím roce

Ve stejném okamžiku budou potřebovat získat prostředky také evropské banky kvůli regulaci a také kvůli splácení dluhů. Najednou bude velká poptávka po nových penězích a investoři nemusí být ochotni nabídnout tak velké množství.

„V takovém okamžiku mohou některé země muset požádat o externí pomoc a pomáhat tak velkým ekonomikám jako je Itálie je úkol pro globální řešení, nikoli pouze evropské,“ upozorňuje Marek.

Zpomalení v poslední době hlásí i velké rozvíjející se ekonomiky, na které svět sázel. Například Čína a Brazílie. Marek však upozorňuje i na náznak pozitivního vývoje, který přichází v posledních týdnech ze Spojených států. Jejich ekonomika ve třetím čtvrtletí rostla meziročně o 1,8 procenta:

„Trh práce i spotřebitelská nálada se zlepšují, takže americká ekonomika by mohla vydávat signály nastartování růstu. Velkým otazníkem je však situace v politice, která je velmi polarizovaná a těžko se hledá jakékoli řešení jako pro ekonomiku, tak pro státní finance.“

Od české ekonomiky se dá podle Marka čekat mírný růst, případně stagnace. „Pokud se realizuje některý ze špatných scénářů vývoje v eurozóně, pak by patrně před výkonem české ekonomiky za rok 2012 bylo záporné znaménko,“ varuje.

„Ale situace je řešitelná a pro českou ekonomiku zůstává naděje, že si zachová alespoň mírný růst. S tím by měly souviset stagnace na trhu práce, mírný růst mezd, inflaci bude ovlivňovat změna některých daní a státní finance se udrží alespoň na stejné úrovni nebo se dokonce mírně zlepší.“

Největším přáním České republiky by mělo být nalezení smysluplného řešení, které ukáže, že projekt evropské integrace nebyl zbytečný. „Aby své dočasné slabosti použila k posílení sil do budoucnosti a ke stabilitě celého regionu. Pro malou zemi uprostřed Evropy je stabilita evropského kontinentu více než rozumní domácí politici,“ dodává Marek.

Roman Chlupatý, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme