Světová ekonomika je podle MMF stále křehká. Problémy hrozí v Evropě

Vyhlídky světové ekonomiky se zlepšují, situace je ale křehká. To je závěr hodnotícího projevu generální ředitelky Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeové na konferenci ve Washingtonu. Lagardeová nezapomněla zdůraznit, že rizika přetrvávají především v Evropě. V té souvislosti upozornila zejména na problémy Španělska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová hodnotí vyhlídky světové ekonomiky

Generální ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová hodnotí vyhlídky světové ekonomiky | Zdroj: Reuters

Christine Lagardeová je často vnímaná jako opak německé kancléřky Angely Merkelové, která je zastánkyní tvrdých škrtů. Šéfka MMF naopak varovala před udušením španělské ekonomiky. Podle ní je spíš třeba podnikat kroky k hospodářskému oživení. Řada ekonomů se domnívá, že právě na případě Španělska si Evropa vyzkouší, zda jsou razantní úspory skutečně vhodným řešením krize.

Příliš drastická a nepříliš promyšlená úsporná opatření by mohla vést nikoliv ke snížení dluhu, ale k prohloubení problémů, myslí si také vedoucí katedry ekonomie a managementu Unicorn College Jan Čadil. Dodává, že Španělsko je soudek s prachem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí katedry ekonomie a managementu Unicorn College Jan Čadil se vyjadřuje k projevu šéfky Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeové

„Evropské státy zavedly někdy až poměrně drastická úsporná opatření. Španělsko je jednou z těchto zemí. Mezinárodní měnový fond už prostřednictvím Oliviera Blancharda před časem varoval před příliš tvrdými úspornými opatřeními, která se můžou nakonec ukázat jako kontraproduktivní. Takže tohle je podle mě to riziko, které se teďka teda mimochodem projevuje ve Španělsku tím, že sazba z desetiletých dluhopisů vzrostla až na šest procent, což je poměrně dost,“ vysvětluje Čadil.

Hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu Blanchard podle něj také prohlásil, že umořování dluhu je potřeba chápat jako maratón, ne jako sprint. „A že dluh se musí umořovat pomalu, systematicky, vytrvale a nikoliv nějakým zběsile rychlým tempem. Může se prostě ukázat, lidově řečeno, že když běžíte maratón a opravdu přepálíte ten začátek, tak už za první zatáčkou zkolabujete,“ dodává Čadil.

Hodnocení vyhlídek světové ekonomiky z úst Christiny Lagardeové je podle Čadila lehce optimisticky laděné, nedává ale důvod tvrdit, že nastává doba ekonomického oživení a ekonomického růstu a že problémy jsou překonané.

Statistiky, které včera vydala Světová obchodní organizace mimo jiné ukazují na zpomalení růstu světového obchodu. WTO navíc předpovídá další zpomalování. Za rok 2010 rostl světový obchod tempem 13,8 %, za rok 2011 byl růst jen pětiprocentní.

Mezinárodní měnový fond také bude podle své předsedkyně potřebovat v následujících letech víc peněz. Největší akcionář, kterým jsou Spojené státy, už ale řekl, že se na navyšování fondu podílet nebude. V podobném duchu se vyjádřila i Velká Británie.

„Ve chvíli, kdy se naplní rizika, o kterých zpráva mluví, tak samozřejmě státy nebudou úplně asi v situaci, kdy by chtěly ještě navyšovat svoje příspěvky do Mezinárodního měnového fondu. Je otázka, jestli vůbec na druhou stranu zase v té chvíli můžeme MMF považovat za instituci, která je schopná nějakým způsobem ekonomiky spasit,“ uzavírá Čadil.

Karolína Koubová, Barbora Kreuzerová, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme