Světová produkce oceli v prvním pololetí vzrostla o třetinu

Hutím po celém světě se blýská na lepší časy. Naznačují to alespoň výsledky za první pololetí. Podle nich se celosvětová produkce oceli díky rostoucí průmyslové výrobě meziročně zvýšila o 28 procent na 706 milionů tun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Železárny

Železárny | Foto: Comstock Images

Poptávka přitom rostla zejména ve Spojených státech, které tak za leden až červen hlásí více než dvoutřetinové zvýšení produkce oceli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Světová produkce oceli v prvním pololetí vzrostla o třetinu. Téma pro ředitele Českého hutnického svazu Jaroslava Raaba

Podle ředitele Českého hutnického svazu Jaroslava Raaba je ale hlavním motorem spotřeby Asie, zejména pak Čína.

„V loňském roce byl právě v Japonsku a ve Spojených státech velký propad, takže proto nárůsty vykazují vyšší hodnoty, ale je třeba si uvědomit, že spotřeba od roku 2008 se zhruba o deset procent zvýšila právě v Asii,“ uvedl Raab.

Oživení se podle něj v prvním pololetí projevilo i v Česku: „Český ocelářský průmysl je plně otevřený a nejvýznamnější trhy jsou pro nás v Evropě. Tam došlo k oživění a v důsledku toho došlo i k většímu zájmu o naše výrobky.“

Ředitel Českého hutnického svazu věří, že růst poptávky bude pokračovat i ve druhém pololetí. „Jsem v tomto směru optimista, protože odběratelské kanály, v našem případě je to strojírenství, automobilový průmysl a stavebnictví, mají výrobci v letošním roce tak zavedené, že se zdá, že druhé pololetí by mohlo být v podobných intencích,“ očekává Raab.

Podotkl nicméně, že sektor se těžko vrátí k číslům, které zaznamenával před začátkem hospodářské krize.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme