Světové akciové trhy v lednu přes krizi eurozóny posilovaly

Americké akciové indexy v noci zavíraly kolem nuly, přesto za celý měsíc hlásí nejlepší výsledky od ledna roku 2007. Ještě lepšími čísly se chlubí trhy rozvíjejícího se světa, a to zejména ze zemí BRIC. Ani Evropa na tom s ohledem na stav periferních států není špatně. Akciím se tak i přes pokračující problémy eurozóny a hrozbu, že se od ní nakazí svět, daří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Indonéská burza

Indonéská burza | Zdroj: Reuters

Podle šéfredaktora Investičního webu Petra Novotného jsou pozitivní trendy na trzích ovlivněny lepšími čísly ve vývoji ekonomiky Spojených států, ale také sezónními faktory, například takzvaným lednovým efektem.

„Vychází z tradice obchodování na Wall street, kdy hodně investorů zavírá ke konci roku špatné obchody a potom se vrací zpátky,“ vysvětlil Novotný ve Světě o deváté.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o deváté na Rádiu Česko byl šéfredaktor Investičního webu Petr Novotný

Růst akciových trhů způsobuje podle Novotného také méně negativních zpráv ohledně evropské dluhové krize. Údajně se projevilo i to, že v závěru roku 2011 zasahovaly do trhů centrální banky FED a ECB.

Nejlepší čísla za leden nahlásily velké rozvíjející se ekonomiky. Na špici se dostala Argentina s patnácti procenty. Novotný ale upozorňuje, že země BRIC pouze dohání ztráty z minulého roku, kdy se propadly průměrně o 26 procent.

„Když to srovnáme s dluhy postiženými evropskými státy - Řecko, Itálie, Portugalsko, ty spadly jenom o 23 procent."

Únor bude prý obdobím konsolidace. Investoři začnou vybírat zisky a hledat na trzích další směry.

Roman Chlupatý, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme