Světové banky se údajně opět chovají příliš riskantně

Přehnané riskování na trzích, které způsobilo doznívající finanční krizi, se prý vrací. Tvrdí to takzvaná centrální banka centrálních bank, tedy Banka pro mezinárodní zúčtování. Ta proto na víkend sezvala do švýcarské Basileje centrální bankéře a zástupce největších finančních institucí světa. Společně s nimi se pokusí domluvit pravidla, která by míru rizika spojeného se spekulacemi na trzích omezila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Marián Vojtek

"Myslím si, že alespoň v obecné rovině shoda povede k tomu, že se navýší minimální požadavky na kapitál a čekal bych, že bude panovat i shoda nad určitou regulací likvidity bankovního sektoru. Zůstane ale samozřejmě mnoho otevřených otázek a nečekám, že podmínky budou dohodnuty do detailů," říká děkan Fakulty financí a účetnictví pražské Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák.

Podle něj se banky z nedávného vývoje určitě poučily. Vždy ale budou dělat obchody, které jsou spojeny s určitým rizikem:

Přehrát

00:00 / 00:00

O světových bankovních trzích mluvil na Rádiu Česko děkan Fakulty financí a účetnictví pražské Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák.

"To ani jinak nejde, tak bankovní podnikání funguje. Na druhou stranu je vidět, že ty nejvíce rizikové instrumenty, které také byly nejvíce kritizovány, byly omezeny. I když nyní opět trochu narůstají."

K možné regulaci bankovního trhu předtím, než se opět objeví zárodky příští finanční krize, je ale Dvořák skeptický:

"Nejde se spoléhat na to, že se pouhou regulací trhu vyhneme tomu, aby se banky v budoucnu dostaly do podobné situace. Mohou se objevit nové okolnosti, instrumenty a podmínky a na ty reagovat dopředu je velmi těžké."

Recept na řešení problému ale Dvořák sám nemá: "Řešení je třeba hledat jinde, než jen v regulaci. Bankovní svět je velmi propojený a velká banka se nesmí nechat padnout. Nalézt ale nějaký konkrétní recept na řešení je velmi těžké a já si myslím, že ani neexistuje."

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme