Světové centrální banky společně bojují proti krizi

Světové centrální banky společně zasáhly proti hrozící hospodářské krizi. Slíbily, že komerčním bankám levně poskytnou velké množství dolarů. Tím chtějí zajistit, aby si banky nadále půjčovaly mezi sebou, a také aby poskytovaly úvěry podnikům. Zamrznutí půjček by totiž mohlo tak jako před 3 lety způsobit pokles ekonomiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze a účetnictví (ilustrační foto)

Peníze a účetnictví (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Na společném zákroku se domluvily Evropská centrální banka s americkou. Přidaly se i centrální banky Británie, Kanady, Japonska a Švýcarska. Nalití nových peněz do finančního systému má překonat současnou krizi důvěry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Deloitte a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer v pořadu Stalo se dnes

„Rozhodující centrální banky se v zásadě již před několika měsíce dohodly s americkým FEDem, že poskytnou bankám přístup k dolarovým půjčkám proto, aby podpořily likviditu institucí v cizích měnách Dnešní rozhodnutí pouze řeklo, že půjčky budou levnější,“ upřesnil analytik společnosti Deloitte a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer.

Komerční banky se bojí půjčovat si navzájem, protože si nejsou jisté zdravím svých partnerů. Mnoho evropských bank totiž drží dluhopisy oslabených zemí eurozóny. Ty kvůli dluhové krizi výrazně ztratily na hodnotě.

Banky by se tak kvůli těmto investicím mohly dostat do problémů. Zamrznutí finančního sektoru by se pak podepsalo i na zdraví podniků, které by se nedostaly k půjčkám.

Opatření centrálních bank je podle Niedermayera v zásadě technické. „Ale ukazuje na to, že centrální bankéři jsou nyní velmi opatrní na to, aby na trhu vznikala nějaká napětí, která by tam vznikat nemusela,“ poznamenal analytik společnosti Deloitte.

Ondřej Houska, Veronika Sedláčková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme