Světoví finančníci míří do Washingtonu

Ve Washingtonu dnes začíná jarní zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Finanční instituce budou jednat především o oddlužení, odstranění obchodních bariér a o vzdělávacích projektech pro chudé země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

šéfové Světové banky a MMF

šéfové Světové banky a MMF | Zdroj: ČTK

Podle zpravodajky Českého rozhlasu ve Spojených státech Olgy Krupauerové se Mezinárodní měnový fond a Světová banka scházejí ve Washingtonu v ekonomicky příznivějším prostředí než loni. MMF předvídá ve své pololetní prognóze zrychlení světového růstu především díky oživení amerického hospodářství. Členové Rozvojového výboru banky a fondu budou v sobotu jednat o nutnosti agresivně uplatňovat plán na snížení dluhů nejchudších zemí světa. Ministři budou jednat o odstranění obchodních bariér vůči chudým zemím a o problému vysokých dotací do zemědělství, které postihují výrobce v rozvojových státech.

Výbor projedná i plán Světové banky na zlepšení přístupu ke vzdělání v deseti chudých zemích světa. Řada organizací plánuje na tento víkend do Washingtonu protestní akce, které budou namířeny i proti vojenské akci Izraele na palestinských územích a americké politice vůči Kolumbii.

Přehrát

00:00 / 00:00

O. Krupauerová o zasedání MMF a SB

Olga Krupauerová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme