Nejhorší krize od roku 1947, říká šéf světového obchodu a poukazuje i na spory mezi USA a Čínou

Světový obchod čelí nejhorší krizi od roku 1947, volný obchod v současné době ohrožuje protekcionistická vlna. V rozhovoru se zpravodajským serverem BBC to prohlásil šéf Světové obchodní organizace (WTO) Roberto Azevedo, který je nyní v Buenos Aires na summitu největších ekonomik světa G20.

Tento článek je více než rok starý.

Buenos Aires Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf Světové obchodní organizace (WTO) Roberto Azevedo na snímku z návštěvy Kanady.

Šéf Světové obchodní organizace (WTO) Roberto Azevedo na snímku z návštěvy Kanady. | Foto: Chris Wattie | Zdroj: Reuters

„Řekl bych, že to je nejhorší krize ne pro WTO, ale pro celý multilaterální obchodní systém od GATT, Všeobecné dohody o clech a obchodu, která předcházela WTO a která vznikla v roce 1947,“ řekl Azevedo. „Je to okamžik, kdy jsou napadány a zpochybňovány některé ze základních principů organizace, zásady spolupráce, principy nediskriminace a já si myslím, že je to velmi vážné,“ dodal pro BBC.

Azevedo přitom poukázal na obchodní spory mezi Spojenými státy a Čínou, které budou v agendě argentinského summitu dominovat.

Ochromení činnosti WTO

Spojené státy a WTO jsou nyní ve sporu kvůli odvolacímu orgánu, který rozhoduje o sporech mezi státy a který je stěžejním prvkem celé organizace. Washington v poslední době blokuje jmenování nových soudců WTO, kteří rozhodují v obchodních sporech, což ohrožuje fungování WTO. Washington si stěžuje, že soudci WTO překračují své pravomoci a nespravedlivě rozhodují ve prospěch Číny a některých dalších zemí na úkor USA. Pokud se situace brzy nevyřeší, bude činnost WTO už v příštím roce ochromena.

Azevedo nicméně uvedl, že členské státy WTO jednají o „plánu B“, aby zabránily kolapsu odvolacího orgánu a umožnily mu pokračovat v činnosti. „Samozřejmě je velkou otázkou, zda budou Spojené státy součástí tohoto plánu. Kdyby nebyly, řekl bych, že urovnání sporů s USA bude ohroženo,“ řekl Azevedo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme