Světový podnikatel roku je z Brazílie. Český zástupce Stoklásek z Agrostroje neuspěl

Titul EY Světový podnikatel roku letos získal Brazilec Rubens de Souza, který spoluzaložil společnost MRV Engenharia, což je jeden z největších brazilských developerských a realitních podniků. Už 30 let staví dostupné bydlení, ve kterém dnes žijí statisíce rodin. Pro Jižní Ameriku je to první vítězství. Českou republiku ve světovém finále zastupoval generální ředitel a majitel společnosti Agrostroj Pelhřimov Lubomír Stoklásek.

Tento článek je více než rok starý.

Monte Carlo (Aktualizováno: 16:32 17. 6. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilec Rubens Menin Teixeira de Souza, který spoluzaložil společnost MRV Engenharia, což je jeden z největších brazilských developerských a realitních podniků.

Brazilec Rubens Menin Teixeira de Souza, který spoluzaložil společnost MRV Engenharia, což je jeden z největších brazilských developerských a realitních podniků. | Foto: PR/FleishmanHillard Prague | Zdroj: ČTK

Finále se zúčastnilo 56 národních vítězů ze 46 zemí. Celkové příjmy firem letošních finalistů soutěže činí zhruba 23 miliard dolarů (510 miliard korun).

Šéf Agrostroje Stoklásek začínal s krachující firmou. Nyní je kandidátem na světového podnikatele roku

Číst článek

EY Světového podnikatele roku vybírá nezávislá porota složená z vítězů předchozích ročníků této soutěže a dalších předních světových podnikatelů.

Její rozhodování vychází ze šesti kritérií, jimiž jsou podnikatelský duch, finanční výsledky, strategická orientace, globální dopad, inovace a osobní integrita.

Soutěž Podnikatel roku pořádá poradenská firma EY (dříve Ernst & Young) od roku 1986. Soutěž vznikla ve Spojených státech a během své existence se rozšířila do řady zemí celého světa. V současnosti se koná v téměř 50 zemích na šesti kontinentech.

Na světovém podnikatelském fóru se ale jen nesoutěžilo. Zástupci zemí z celého světa se tam také radili o tom, kudy vede v jejich branžích cesta do budoucnosti.

Trendy

Každý příběh je jiný. Piotr Krupa z Polska založil svou firmu Kruk zabývající se vymáháním dluhů a působící v osmi zemích včetně České republiky poté, co její dceři vzala kamarádka na pískovišti hračku. Oběma pak vysvětlil, že co se půjčí, musí se vrátit a během několika let vybudoval úspěšnou firmu - k dlužníkům přistupuje jako k partnerům a nazývá je klienty - ke každému si snaží najít cestu a jeho situaci vyřešit.

Nové technologie, spokojení zaměstnanci a ... Jak se vybírají nejúspěšnější podnikatelé?

Číst článek

Anténio Amorim z Portugalska vlastní už řadu let firmu na výrobu korku. Nedovedl si prostě představit, že by pil víno z láhve s plastovým uzávěrem. Půjčil si peníze v době, kdy právě uzávěry z plastu a umělé hmoty začaly být v módě a korek upadal.

Dnes vyváží korek do stovky zemí celého světa včetně Francie, a jeho korky jsou uzavřeny láhve slavných vinařství jako Chateau Margaux. Postupem času začal dokonce proti plastům bojovat a dnes považuje ekologické aspekty za nejdůležitější část ekonomiky.

A to je také trend letošního roku. Drtivá většina podnikatelů nezapomíná na ochranu životního prostředí. Patří mezi ně paradoxně i Xu Shilong z Číny, který vymyslel metodu, jak zajímavým a šetrným způsobem připravit půdu pro konstrukci staveb tím, že jí zbavil vzduchu a odčerpal z ní vodu. Tento způsob si nechal patentovat a používá se už ve čtyřiceti zemích celého světa.

A jaký bude podle něj trend příštích let? Prý se bude stavět v moři.

Jan Šmíd, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme