Světoznámý podnikatel a donátor David Rockefeller slaví sto let

Americký bankéř a podnikatel David Rockefeller patří k nejbohatším lidem světa a právě dnes slaví sté narozeniny. Pochází z vlivné podnikatelské dynastie, která patří k nejvýznamnějším donátorům a filantropům. Osobní majetek Rockefellera se odhaduje na 3 miliardy dolarů, tedy přes 70 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banka JPMorgan

Banka JPMorgan | Zdroj: Reuters

David Rockefeller je posledním žijícím vnukem slavného Johna Davisona Rockefellera staršího, tedy známého naftového magnáta, který v 70. letech 19. století založil naftařskou firmu Standard Oil, předchůdce známého gigantu ExxonMobil.

„Během velice krátké doby stačil skoupit, zničit a různě ovládnout svoje konkurenty a vytvořil největší ropný monopol té doby, který musel být posléze soudně rozdělen a zrušen. Rockefeller se stal nejbohatším mužem světa. Možná nejbohatším mužem, který kdy v historii žil,“ připomíná šéfredaktor českého časopisu Forbes Petr Šimůnek.

Rockefellerův vnuk David šel v jeho stopách. Je známý především jako velmi vlivný bankéř. 12 let byl v čele Chase National Bank, která se později přejmenovala na Chase Manhattan Bank a dnes funguje pod hlavičkou JP Morgan.

S bratrem Nelsonem se taky zasloužil o vybudování Světového obchodního centra s budovami známými jako Dvojčata, které se staly terčem teroristů 11. září 2001.

Rod Rockefellerů sponzoruje řadu oblastí mimo finanční svět. Už nejstarší Rockefeller věnoval velké sumy na rozvoj lékařství, vývoj léků a zaplatil také přebudování Chicagské univerzity na elitní školu.

Jeho vnuk David sponzoruje například newyorské Muzeum moderního umění, patří k zakladatelům nebo členům organizací, jako je Rada pro mezinárodní vztahy nebo skupina Bilderberg, což je uzavřený klub, který sdružuje pečlivě vybranou světovou elitu.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme