Svoboda podpoří v Iráku české firmy

Rozšíření účasti českých firem na rekonstrukci Iráku bylo hlavním cílem jednání šéfa české diplomacie Cyrila Svobody během dnešní jednodenní návštěvy v Iráku. Kromě setkání s představiteli civilní správy jedná Svoboda také s ministry irácké prozatímní vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyril Svoboda

Cyril Svoboda | Foto: Jan Rosenauer

Zástupci asi 12 českých podniků, které mají největší šanci získat zakázky, do Bagdádu přicestovali před ministrem. Pomoci prosadit české projekty přijel se Svobodou také nový velvyslanec Spojených států v České republice William Cabaniss.

Svoboda jednal se šéfem americké civilní administrativy v zemi Paulem Bremerem, sejde se také se svým svým iráckým protějškem Hošiárem Zibárím, s předsedou prozatímní vládní rady a s iráckými ministry energetiky, vodních zdrojů a ministrem vnitra.

Spojené státy minulý týden zahájily tendr na kontrakty v Iráku za pět miliard dolarů. Americký Úřad pro řízení programů oznámil, že nabídky musejí být podány do 30 dní. První kontrakty budou uděleny v březnu. Češi mají podle odborníků nejvíc šancí v oblasti ropného průmyslu, energetiky a vodního hospodářství.

"Máme zájem na obnově Iráku, máme zájem o stabilizaci na Blízkém východě, máme zájem na demokratizaci celého procesu a samozřejmě pro Českou republiku máme zájem, aby naše firmy uspěly v soutěži o rekonstrukci Iráku," uvedl Svoboda.

Ministr Svoboda sdělil, že přišlo na 450 žádostí o zakázky v Iráku. Cení si toho, že se Chemopetrolu podařilo dát dohromady menší skupinu firem, které mají v Iráku vazby z minulosti a jež dokáží v místním prostředí komunikovat.

Obchodní zkušenosti s Irákem má podle údajů ministerstva průmyslu a obchodu 35 českých firem. Patří mezi ně Technoexport Praha, královéhradecká strojírenská společnost ZVU Engineering, zlínská stavební společnost PSG-International, hutní podnik Vítkovice, Chladicí věže Praha nebo INSI Industrial.

Kateřina Pospíšilová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme