Švýcaři chtějí uzákonit minimální mzdu 80 tisíc korun

Švýcaři budou příští rok v referendu hlasovat o zavedení minimální mzdy v rekordní výši 22 franků na hodinu. Měsíčně by to bylo 4 tisíce franků, tedy 80 tisíc korun. Ve vyspělých západních zemích je minimální mzda přibližně poloviční. Švýcarsko by tak mělo bezkonkurenčně nejvyšší minimální mzdu na světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švýcarské franky

Švýcarské franky | Foto: Kateřina Křenová

V současnosti žádný zákon ve Švýcarsku minimální mzdu nestanoví. Vše je ponechané na odborech, které ji určují při kolektivním vyjednávání. Minimální mzda se tak pohybuje v celkem širokém rozmezí od dvou do pěti tisíc franků v závislosti na oboru, ve kterém člověk pracuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O minimální mzdě v evropských zemích mluvil na Radiožurnálu Ondřej Bouda ze zahraniční redakce

Pod petici, kterou zorganizovali odbory, se podepsalo už přes 120 tisíc lidí a příští rok by se tak o návrhu mělo hlasovat v referendu.

Podobně jako ve Švýcarsku, kde dosud nemají zákonem stanovenou minimální mzdu, jsou na tom třeba v Německu, kde také záleží na odborech, co si vyjednají.

„Samozřejmě v těchto zemích mají odbory tradičně mnohem silnější pozici a jsou respektovanější než třeba u nás. V konečném důsledku se ale minimální mzda pohybuje v obdobné výši jako ve zbytku Evropy,“ říká Ondřej Bouda ze zahraniční redakce Radiožurnálu.

Naopak celkem běžné je, že se určuje minimální hodinová sazba. Ta se pohybuje okolo hranice 9 eur. Tedy také přibližně 1500 eur za měsíc, jako třeba ve Francii, Belgii, Irsku.

Tento systém má výhodu nejen pro různé krátkodobé zaměstnance, ale také umožňuje stanovovat různou výši třeba pro studenty, kteří si přivydělávají při studiu nebo nezletilé brigádníky. Čehož využívá například Velká Británie.

Ve východní Evropě na špici

Minimální mzda se stanovuje z mnoha faktorů. Životní náklady v západních zemích bývají mnohem vyšší než u nás. Navíc v zemích, které na tom nejsou ekonomicky tak dobře, je minimální mzda většinou výrazně nižší. Třeba v Portugalsku je to 475 eur, ve Španělsku 633. V Řecku asi 750.

„Je zajímavé, že ještě v roce 2004 byla minimální mzda v Řecku jen 560 eur. Jejím navyšováním tak pravicová vláda určitě přispěla k současné krizi. Navíc ve všech jmenovaných zemích mají zaměstnanci nárok dokonce na 14. plat. Což je luxus, který si pravděpodobně nemohou dovolit,“ uvádí Bouda.

U nás je minimální mzda asi 312 eur za měsíc. To je srovnatelné se Slovenskem, kde je to 307 eur, nebo Polskem s 320 eury. Z postkomunistických zemí patříme k vrcholu. Tam se vymyká jen Slovinsko, kde by od příštího roku měla být minimální mzda 562 eur. V pobaltských republikách a Maďarsku se minimální mzda pohybuje okolo 250 eur a v Rumunsku a Bulharsku dokonce pod 150 eury za měsíc.

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme