Švýcaři se obávají realitní bubliny

Ceny domů a bytů v Curychu a u Ženevského jezera výrazně vzrostly. Švýcarsko se nyní bojí, že by realitní bublina, která vzniká přeceněním nemovitostí v často poptávaných lokalitách, mohla poškodit hospodářství tak, jak se to stalo už ve Spojených státech, Španělsku nebo i Irsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ženeva

Ženeva | Foto: Kateřina Křenová

Že došlo ve Švýcarsku k vyššímu růstu cen realit, než bylo zvykem, potvrdil na Rádiu Česko také ekonom Ivan Pilip, který sleduje realitní trh. Zároveň ale připomněl, že ve Švýcarsku po krizi z přelomu 80. a 90. let ceny velmi dlouho stagnovaly, respektive rostly jen velmi mírně.

„Takže to, že teď došlo k prudšímu nárůstu je už něco, co je pozorováno s mírným neklidem. Nicméně ten index, který některé švýcarské banky sledují a nyní zveřejnily, je ještě pod kritickou hranicí,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O švycarském realitním trhu jsme na Rádiu Česko mluvili s Ivanem Pilipem, ekonomem sledujícím realitní trh.

Nicméně dodal, že riziku realitní bubliny nahrává ku prospěchu mimořádně nízká úroková sazba ve Švýcarsku, kdy základní je 0,25 procent. A také potřeba bank někam peníze umístit.

„Z toho vyplývá také obava, že pokud by došlo k nějaké bublině, banky by musely úrokovou sazbu zvýšit a ovlivnilo by to zbytek ekonomiky. Ale nezdá se, že by krize byla akutní. Spíše je to jakési varování a všichni budou vývoj sledovat,“ dodal.

Index výskytu realitních bublin dosáhl ve Švýcarsku v roce 2011 zatím 0,63 bodu. Riskantní se situace považuje od 1 bodu. Nejhorší situace byla v devadesátých letech, kdy index došel k číslu 2,5. Podle Pilipa se v dnešních podmínkách může zopakovat.

„Protože je vidět, že řada zemí, kde se nepředpokládalo, že by tam došlo k nějakému ‘realitnímu masakru‘, se do podobné situace dostala. Myslím zejména Spojené státy nebo třeba Irsko,“ řekl.

„Úrokové sazby, byť jsou ve Švýcarsku tradičně nízké, mohou vyvolat určité distorze v chování bank, pokud jde o půjčky. Navíc globální ekonomická situace je stále ještě nestabilní a může nastat nějaké nevypočitatelné chování trhu. Takže obavy jsou na místě, ale spíše na úrovni toho, situaci sledovat,“ vysvětlil.

Martin Křížek, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme