Švýcarská rafinérská společnost Petroplus míří do insolvence

Největší nezávislá evropská rafinerie Petroplus má problémy. Podle ranních agenturních zpráv už požádala o ochranu před věřiteli. Včera proto bylo obchodování s akciemi této švýcarské společnosti na půl dne pozastaveno. A to poté, co se cena za akcii dostala na úroveň 1,47 franku, což je desetina loňské hodnoty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rafinérská společnost Petroplus

Rafinérská společnost Petroplus | Zdroj: Reuters

Společnost Petroplus, která provozuje pět rafinerií, jejichž souhrnná kapacita činí přes 650 tisíc barelů ropy denně, přiznala existenční problémy už minulý týden. Agentura Standard and Poor's na konci minulého týdne snížila rating firmy o tři stupně. Na trhu kolují spekulace o možnosti jejího bankrotu.

„Petroplus primárně doplácí na svůj core-byznys, který byl v sektoru značně specifický,“ řekl k tomu na Rádiu Česko analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Švýcarská rafinérská společnost Petroplus míří do insolvence. O podrobnostech jsme na Rádiu Česko mluvili s analytikem společnosti Cyrrus Janem Procházkou

Připomněl, že v době zhruba před pěti lety, kdy všechny velké integrované kolosy jako například BP či Shell tlumily své expozice v rafinaci a snažily se směřovat aktivity do segmentů s vyšší marží, jako je třeba těžba ropy, Petroplus zůstal jen v tomto segmentu.

„A ten je v neuvěřitelném svěráku. Rafinérské marže jsou dlouhodobě mimořádně nízké, i výhled na další dva roky je hodně špatný. Takže tento krok, kdy první úvěrující banky a následně i ratingové společnosti pochopily, že Petroplus je ve špatném segmentu, ve špatné době a nemá smysl pokračovat v jejich úvěrování,“ vysvětlil.

Firmě podle něj nepomáhá ani rostoucí cena ropy i poptávka po ní. „V té rafinaci to spíš vypadá, že tam je relativní přetlak v kapacitách. Petroplus způsobuje nějakou nervozitu, ale kdyby to byl zlatý důl, tak ho okamžitě někdo koupí. Na prodej je nyní divize ve Francii a pro belgickou a švýcarskou část se hledají strategické varianty, jinak řečeno blíží se také proces jejich prodeje,“ uvedl.

„Kapacit v Evropě je přebytek. Vidíme to třeba i v ČR na chování firmy Unipetrol, která dělá jisté opravy a nějakým způsobem odstavuje některé rafinérie na krátkou dobu,“ přiblížil.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme