Švýcarské bance UBS hrozí kvůli zpronevěře snížení ratingu

Tři největší světové ratingové agentury prověřují švýcarskou banku UBS. Největšímu bankovnímu domu v zemi hrozí snížení ratingu. Příčinou je zpronevěra jednoho z makléřů banky. Podezřelý Kweku Adoboli měl banku neoprávněnými investicemi připravit údajně o dvě miliardy dolarů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

UBS

UBS | Zdroj: Reuters

Důvodem pro snížení ratingu není samotná finanční škoda, se kterou se banka podobné velikosti dokáže rychle vyrovnat, ale především ztráta důvěry v její kontrolní mechanismy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonomika_13_160911.mp3

Snížení ratingu by UBS navíc přineslo další finanční ztráty. „Když se bance sníží rating, ještě z takového důvodu, je jasné, že se její pozice oslabí. Taková banka všechno získává hůře a dráž. Pro její hospodaření je to velmi negativní zpráva,“ uvedl pro Rádio Česko děkana Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické v Praze Petr Dvořák.

K poklesu důvěry v UBS došlo už jednou. V roce 2008 požádala banka o pomoc švýcarskou vládu, ale jak upozorňuje Petr Dvořák, tehdy nebyla kvůli nastupující finanční krizi UBS jediná. „Tentokrát je to zpráva o jedné bance. Zpráva o tom, že risk management nefungoval, jak by měl,“ uvádí Dvořák. Podobné případy podle něj stoprocentně vyloučit nelze.

Výrazný zásah do evropské ekonomiky tento případ podle Dvořáka neznamená. Ránu dostala pouze už tak chatrná důvěra v evropský bankovní sektor.

Akcie švýcarské banky se po odhalení případu včera propadly o více než osm procent. Kvůli škodě se banka ve třetím čtvrtletí pravděpodobně propadne do ztráty, ale celoročně by měla skončit v zisku.

Pavel Cyprich, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme