Švýcarsko uvádí do oběhu bankovku v hodnotě 1000 franků, opatřilo ji několika bezpečnostními prvky

Švýcarská centrální banka představila novou verzi bankovky v nominální hodnotě 1000 švýcarských franků (22 560 Kč), která vstoupí do oběhu 13. března. Nová bankovka přichází v době, kdy se jiné centrální banky od bankovek s vysokou nominální hodnotou odklánějí kvůli obavám z jejich zneužívání ke kriminálním aktivitám a k praní špinavých peněz.

Tento článek je více než rok starý.

Curych Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švýcarská centrální banka představila novou verzi bankovky v nominální hodnotě 1000 švýcarských franků

Švýcarská centrální banka představila novou verzi bankovky v nominální hodnotě 1000 švýcarských franků | Foto: Arnd Wiegmann | Zdroj: Reuters

Švýcarská centrální banka upozornila, že nová bankovka v hodnotě 1000 franků, která má několik bezpečnostních prvků proti padělání, zohledňuje popularitu hotovosti ve švýcarské kultuře a že jejím účelem není pomáhat kriminálním živlům.

Pětiseteurovou bankovku milují kriminálníci. Evropská banka končí s jejím vydáváním

Číst článek

„Současné nominální hodnoty (švýcarských bankovek) jsou přiměřené a odpovídají požadavkům lidí,“ uvedl viceprezident švýcarské centrální banky Fritz Zurbrügg. „Tisícifranková bankovka je používána pro platby a má rovněž funkci uchovatele hodnoty.

Kulturní fenomén

Hotovost je ve Švýcarsku stále velmi populární, je to kulturní fenomén,“ dodal. Tisícifranková bankovka se podle něj ve Švýcarsku používá zejména k hrazení nákladnějších nákupů a k placení účtů na poště, napsala agentura Reuters.

Většina centrálních bank eurozóny v lednu přestala dávat do oběhu bankovky v nejvyšší hodnotě 500 eur (12 810 Kč) kvůli obavám z jejich zneužívání ke kriminálním aktivitám. Výjimkou jsou pouze centrální banky Německa a Rakouska, které budou tyto bankovky vydávat do 26. dubna.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme