Švýcarsko finančně pomůže novým členům EU

I když sama alpská země není členem pětadvacítky, věnuje na rozvoj středo a východoevropských států takřka 18 miliard korun. Rozhodli o tom v referendu švýcarští voliči. Švýcaři si tak udržují výhodné obchodní vztahy s Unií.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ženeva

Ženeva | Foto: David Šťáhlavský | Zdroj: Český rozhlas

53 procent voličů - tedy velmi těsná většina rozhodla o tom, že Švýcarsko věnuje 630 milionů eur do takzvaných kohezních fondů Evropské unie. Z nich těží i Česká republika. Alpská země se sice už před léty rozhodla, že do Evropské unie nevstoupí. Současně si je ale její vláda dobře vědomá, že 70 procent veškerého exportu směřuje do zemí pětadvacítky.

Aby si udržela výhodný partnerský status, vyjednaný v posledním desetiletí, přislíbila finančně přispět i na rozvoj nových členských zemí. Nyní švýcarští voliči v referendu tento krok schválili - jak ale uvádějí pozorovatelé, výsledek je jeden z nejtěsnějších v historii.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme