Švýcarsko možná dočasně naváže frank na euro, spekulují ekonomové

Švýcarská vláda by dnes mohla přistřihnout křídla franku. Měna považovaná za bezpečný přístav totiž v poslední době vůči euru i dolaru prudce posílila, což začíná dusit švýcarskou ekonomiku. Proto se objevily spekulace, že se země rozhodne dočasně navázat frank na euro. Alternativou by mohlo být omezení přílivu a odlivu cizího kapitálu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švýcarské franky

Švýcarské franky | Foto: Kateřina Křenová

„Švýcarská centrální banka se už od konce července snaží něco dělat. Snaží se o to, aby švýcarský frank oslabil. Snižuje úrokové sazby, které jsou v současnosti téměř na nule, snaží se rovněž zvýšit likviditu na peněžním trhu,“ řekl analytik spořitelního družstva Akcenta Miroslav Novák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik spořitelního družstva Akcenta Miroslav Novák ve Světě o desáté.

Podle něj ale Švýcarsko frank na euro nenaváže. „Váží se na to problémy. Hlavní otázkou je, v jakém kurzu zafixovat frank vůči euro,“ poznamenal Miroslav Novák. Pokud by ale na fixaci došlo, byla by to v podstatě pozvánka pro spekulanty.

„Trhy jsou nastavené tak, že švýcarský frank posiluje, pokud bude uměle vytvořena centrální parita, a trhy s tím nebudou souhlasit, tak se dá očekávat boj a pro spekulanty to může být zajímavé,“ vysvětlil analytik spořitelního družstva Akcenta.

Nákup švýcarských franků

Švýcarský frank posiluje vůči euro od roku 2008. „Od roku 2008 posílil vůči euro o více než 50 procent. Švýcarsko je malá, ale otevřená ekonomika, která je závislá na exportu. Švýcarsko produkuje velice sofistikované produkty, ale i přesto na to švýcarští exportéři doplácejí,“ upozornil Novák.

Silný frank má podle něj ale pro Švýcarsko i určité výhody. „Švýcarsko minimálně pociťuje nabídkové inflační tlaky. To znamená, pokud se zaměříme na růst cen komodit, růst cen benzínu, tak to Švýcarsko moc nezaznamenalo. Každá mince má dvě strany,“ řekl Miroslav Novák.

Lidem, kteří mají obavy z vývoje v eurozóně, nicméně z dlouhodobého hlediska lze nákup švýcarského franku podle Nováka doporučit. „Otázkou ale je, jestli není lepší počkat až se tato debata o fixaci franku k euro přežene, frank trochu oslabí a pak si na nižších hodnotách frank nakoupit. Tam si myslím, že by to bylo výhodné. Ale v omezené míře,“ uzavřel analytik.

Roman Chlupatý, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme