Švýcarský frank rekordně sílí, investoři v něm hledají bezpečí

Švýcarský frank se ukazuje jako bezpečný přístav pro investory. Podobně jako u zlata, i investice do něj posilují. Díky tomu se dostává na svá maxima a posiluje jak vůči dolaru, tak vůči euru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švýcarské franky

Švýcarské franky | Zdroj: Reuters

V poslední době lámal frank rekordy. Podle některý odhadů by se mohl kurz eura a franku letos dostat dokonce až na poměr jedna ku jedné.

Přehrát

00:00 / 00:00

O posilujícím švýcarském franku mluvilo Rádio Česko s analytikem společnosti Patria Tomášem Vlkem

„Při nějakém katastrofickém scénáři či velmi negativním vývoji světové ekonomiky je možné, že panika by vystřelila kurz franku k těmto hodnotám, ale základní scénář to není,“ míní analytik společnosti Patria Tomáš Vlk.

Důvodu vzestupu franku jsou zřejmé - dluhová krize eurozóny a nyní také obavy z vývoje kolem amerického dolaru, ale i stabilita švýcarské ekonomiky. To vše přitahuje investory k tamní měně.

Silný frank má ale i své nevýhody, jak ukázaly dnešní výsledky švýcarské banky UBS. Její čtvrtletní zisk se snížil téměř o polovinu.

„Od začátku krize frank posiloval v průměru kolem deseti za rok, což je opravdu velmi rychlé tempo a je nad rámec možností švýcarské ekonomiky, které tak působí problémy. Takže si myslím, že je v zájmu Švýcarska, aby jeho měna byla trochu slabší, a centrální banka může zasáhnout,“ řekl Vlk.

Se silným frankem má problém také Polsko nebo Maďarsko. Tyto státy totiž vedou značné objemy svých hypoték právě ve švýcarských francích a splátky se jim s posilující měnou výrazně prodražují.

„To jsou dvě hlavní oblasti, kde to může mít vliv na zbytek Evropy, celkově je ale dopad relativně malý,“ doplnil analytik.

Barbora Kreuzerová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme