Správa železnic zrekonstruuje trať mezi Mstěticemi a Vysočany. V úseku vznikne nová zastávka

Správa železniční dopravní cesty plánuje rekonstrukci 14,7 kilometru dlouhého železničního úseku mezi Mstěticemi a pražskými Vysočany, na stavbu vypsala tendr. Odhadované náklady jsou 4,4 miliardy korun. Po modernizaci by se měla zvýšit kapacita trati a povolená rychlost. Opravena bude také stanice ve Vysočanech. Uvedl to mluvčí správy železnic Marek Illiaš. Rekonstrukce by měla začít letos a trvat až pět let.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak (ilustrační foto)

SŽDC plánuje rekonstrukci za 4,4 miliardy korun. | Foto: ŠJů | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY-SA 3.0,©

Hlavní částí stavby je rekonstrukce současné dvoukolejné trati. Opravy se budou týkat železničního svršku a spodku, nástupišť, přejezdů, mostů, traťové a zabezpečovací technologie, trakčního vedení a dalších částí železnice. Na trati vznikne také nová zastávka Praha-Rajská Zahrada. Nová nástupiště na trati by měla být bezbariérová a s přístřešky.

Správa železnic uspěla u soudu ve sporu o hlavní nádraží. Nemusí platit 350 milionů Grandi Stazioni

Číst článek

Součástí projektu je modernizace stanice v pražských Vysočanech. Opravena bude odbavovací budova, která dostane novou fasádu a uvnitř vznikne nová čekárna a toalety. Výpravní budova bude zdemolována.

Ve stanici vzniknou dále tři zastřešená a bezbariérová nástupiště, dvě ostrovní s délkou 300 metrů a jedno vnější s délkou 200 metrů. Nástupiště budou propojena rozšířeným a opraveným podchodem. Ten bude zároveň sloužit jako pěší propojení mezi ulicemi Paříková/Podnádražní a U Vinných sklepů. Obě ostrovní nástupiště budou navíc propojena druhým novým podchodem pro přístup cestujících od ulice Krátkého.

Zvýšení rychlosti

Správa železniční dopravní cesty počítá se zvýšením rychlosti na úseku. Nyní mohou vlaky na trati jezdit rychlostí 100 km/h, na části musí zpomalit až na 60 km/h. Po rekonstrukci by se měla nejvyšší povolená rychlost zvýšit na 150 km/h.

České rychlodráhy budou po vzoru francouzských TGV. Stavba by měla začít v roce 2025

Číst článek

Oprava úseku Mstětice – Praha Vysočany patří k nejvýznamnějším investicím, které správa železnice letos zahájí. K dalším plánovaným stavbám patří například elektrizace a rozšíření kapacity trati Uničov – Olomouc, optimalizace trati Praha Smíchov – Černošice, oprava a elektrizace trati Oldřichov u Duchova – Litvínov. Správa železnic chce letos začít se stavbou nebo alespoň přípravou nových staveb za více než 100 miliard korun.

Správa železniční dopravní cesty spravuje celostátní i regionální tratě, jež vlastní stát. Od roku 2016 se stará také o nádraží, která koupila od Českých drah.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme