Také Česku po bouřce hrozil energetický kolaps

Jen krůček od kolapsu energetické sítě se ocitlo Česko po vichřici, která se ve čtvrtek přehnala severem republiky. Potrhané vedení a vyvrácené sloupy vysokého vedení na Chomutovsku totiž vyřadily z dodávek největší tepelnou elektrárnu v zemi - Prunéřov II.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vysoké napětí - vedení

vysoké napětí - vedení

Společnosti ČEZ se však podařilo výpadek nahradit z jiných zdrojů, takže odběratelé ani nic nepoznali. "Žádných konečných uživatelů se to nedotklo," potvrdil Radiožurnálu mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

Teď ale bude podle něj záležet na tom, jak rychle si se situací poradí přenosová soustava. "To samozřejmě závisí na tom, jak rychle se ČEPSu podaří vymyslet a realizovat nějaké náhradní, dočasné řešení, protože výstavba nových sloupů vysokého napětí je řádově na měsíce. My bychom byli rádi, kdyby se náhradní vedení podařilo realizovat do konce srpna."

O dovozu chybějící energie ze zahraničí ČEZ podle mluvčího zatím neuvažuje.

Jana Zemanová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme