Téměř třetinový podíl. PPF dostala zelenou k odkupu akcií za 11,3 miliardy korun v Moneta Money Bank

Tanemo ze skupiny PPF obdržela souhlas České národní banky ke zvýšení svého podílu v Moneta Money Bank na 28,36 procenta. Tanemo v dobrovolném veřejném návrhu na odkup akcií Monety přijalo od jejích akcionářů potvrzení předpokládající odkup 141 723 860 akcií. Cena za odkoupené akcie by dosáhla 11,3 miliardy korun. PPF to v pátek oznámila ČTK.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 8:27 16. 4. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moneta Money Bank

Moneta Money Bank | Foto: Jiří Sedláček | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY-SA 4.0,©

Vypořádání se bude řídit podmínkami veřejného návrhu na odkup akcií, které byly uveřejněny 8. února. Většinu souhlasů zaslaly právnické osoby, sedm procent doručily fyzické osoby. Větší podíl z celého odkupu, téměř 87 procent, připadá na zahraniční akcionáře. V dobrovolné nabídce odkupu akcií nabídla Tanemo za akcii Monety 80 korun.

Spojení s Air Bank a Home Creditem je v zájmu Monety, věří banka. Nabídku zhodnotí akcionáři

Číst článek

Souhlas ČNB umožňuje společnosti Tanemo vypořádat převod vlastnictví a platbu podmíněné části veřejného návrhu odkupu akcií. Datum vypořádání podmíněné části odkupu byl stanoven na 20. dubna 2021.

Nepodmíněnou část veřejného návrhu na odkup akcií do deseti procent akcií Monety vypořádala Tanemo letos 24. března.

Představenstvo Monety počátkem února dospělo jednomyslně k závěru, že dobrovolný veřejný návrh PPF na odkoupení části akcií Monety od jejích akcionářů až do 20 procent, s možností zvýšení až na 29 procent, je v souladu se zájmy banky a jejích akcionářů.

Uskutečnění případného spojení s Air Bank, českým a slovenským Home Creditem a s firmou Benxy (značka Zonky) záleží na hloubkové kontrole a schválení akcionáři.

Třetí největší banka?

Moneta obdržela návrh od skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera, který na konci března zemřel při pádu vrtulníku na Aljašce, letos 22. ledna. Spojením Monety a Air Bank může vzniknout podle počtu klientů třetí největší banka na českém trhu po České spořitelně a ČSOB. O nabídce rozhodnou akcionáři na valné hromadě.

Skupina PPF investuje do mnoha odvětví, a to od finančních služeb, telekomunikací, nemovitostí, strojírenství až po biotechnologie. PPF ke konci prvního pololetí vlastnila aktiva za 44 miliard eur (zhruba 1,15 bilionu korun) a zaměstnávala celosvětově 98 000 lidí.

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016. Jméno banky se tehdy změnilo z dřívějšího GE Money Bank v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Moneta je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme