Tankovat v Itálii či Nizozemsku se prodraží. Česko je v rámci Evropy spíše levnější

Lidé, kteří míří do zahraničí na dovolenou autem, mohou výrazně ušetřit nebo prodělat podle toho, kde natankují. Zatímco v České republice se pohybují ceny benzinu kolem 30 korun za litr, jsou evropské země, kde si řidiči připlatí i o víc než deset korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice, benzínka (ilustrační foto)

Čerpací stanice, benzínka (ilustrační foto) | Foto: Barbora Kladivová | Zdroj: Český rozhlas

Ústřední automotoklub (ÚAMK) upozorňuje, že u benzinu může podle destinace rozdíl v ceně za litr činit až 14,30 koruny a u nafty 5,50. „Pokud jde o benzin, pak nejvyšší ceny v Evropě, z běžně navštěvovaných zemí, najdete v Nizozemsku a Itálii,“ píše ÚAMK na svém webu.

V Německu zaplatí řidiči v přepočtu 37 korun za benzín a téměř 31 za naftu. Kolem 36 korun za litr benzinu se pohybují ceny v Belgii, Francii a Řecku.

Naopak na přibližně stejné ceny jako v České republice narazí motoristé v Maďarsku, Rakousku, Srbsku nebo Rumunsku. Ušetřit mohou řidiči v Polsku – tam jsou pohonné hmoty levnější téměř o tři koruny.

Ceny, i když už ne tak výrazně, se liší i v rámci České republiky. Nejpoužívanější Natural nabízejí nejdráž čerpací stanice na Vysočině – v průměru tam stojí 30 korun a 36 haléřů za litr. Jen o haléř levnější je v Plzeňském kraji.

Nad třicetikorunovou hranici se cena dostala ještě v Praze a v Jihomoravském kraji, v Olomouckém kraji stojí v průměru 30 korun. Nejlevnější benzin je pak v Moravskoslezském kraji, kde se prodává průměrně za 29 korun 48 haléřů.

Pokud jde o naftu, za ni zaplatí řidiči také nejvíce na Vysočině a v Plzeňském kraji. Nejlevnější je v Královéhradeckém a Pardubickém kraji.

Jitka Hanžlová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme