Kopřivnická Tatra vyrábí dál. Automobilka zatím neplánuje omezovat kvůli koronaviru svůj provoz

Automobilka Tatra Trucks zatím kvůli pandemií nového typu koronaviru neplánuje omezení výroby. Firma přijala opatření pro ochranu pracovníků, například většina zaměstnanců z nevýrobních úseků pracuje z domova. Personál Tatry svépomocně vyrábí roušky a podnik si také dělá dezinfekci z vlastních zdrojů. Na rozdíl od Tatry zastavily výrobu automobilky TCPA, Škoda Auto a příští týden se přidá i Hyundai v Nošovicích.

Tento článek je více než rok starý.

Kolín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kopřivnická automobilka Tatra Trucks

Kopřivnická automobilka Tatra Trucks | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Výroba v Tatře je kapacitně vytížena na maximum, jedeme naplno. O omezení výroby, zkracování pracovní doby či úpravě směn zatím neuvažujeme. Zatím nemáme žádné indikace, že by zákazníci omezovali či rušili projekty, ale je ještě příliš brzy na hodnocení dopadů,“ uvedl generální ředitel Tatry Pavel Lazar. Dodal, že někteří subdodavatelé ale oznámili, že je možné, že se zpozdí dodací lhůty.

Linky zastaví o týden dřív, než se plánovalo. Kolínská automobilka TPCA zavře kvůli koronaviru ve středu

Číst článek

V areálu je od čtvrtka povinné nošení roušek. Firma zrušila větší schůze, zakázala exkurze či externí návštěvy. Řidiči aut, která přijíždějí do areálu, musí mít mimo roušku i ochranné rukavice, a kromě nutných činností při nakládce a vykládání vozidel se musí zdržovat v kabině vozidla. Se zájemci o zaměstnání společnost komunikuje přes Skype nebo telefonicky.

„Firma také uzavřela kantýny a nechala v provozu hlavní jídelnu, ve které se zaměstnanci stravují na směny a v dostatečných vzdálenostech jeden od druhého,“ uvedl mluvčí společnosti Andrej Čírtek.

Tatra Trucks vyrábí sériové nákladní vozy i speciální automobily na míru. Přibližně 80 procent produkce vyváží. Tatra má přes 1000 zaměstnanců, dalších více než 600 lidí pracuje v dceřiné firmě Tatra Metalurgie. V roce 2019 Tatra vyrobila 1183 vozidel a prodala jich zhruba o stovku víc, v roce 2018 firma vyrobila 790 aut a prodala jich 841.

Automobilky, které zavřely

Na rozdíl od Tatry omezila provoz automobilka Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA). Její zaměstnanci budou po dobu odstávky výroby kvůli pandemii koronaviru kompenzováni kombinací 85 procent platu a přesunutím směn na dobu po odstávce, řekl ve čtvrtek mluvčí TPCA Tomáš Paroubek. Výroba v TPCA se zastavila ve středu před půlnocí. S obnovením výroby počítá automobilka od 17. dubna.

Volkswagen uzavře kvůli koronaviru své evropské závody. Výroba ve Škoda Auto skončí již ve středu

Číst článek

Výrobu se rozhodla zastavit i automobilka Škoda Auto, výrobní linky se v Mladé Boleslavi, Kvasinách a Vrchlabí zastavily ve středu ve 22.00. Na svá pracoviště by se zaměstnanci mohli vrátit v pondělí 6. dubna ráno. Zaměstnanci Škoda Auto budou od 18. března do 29. března dostávat 70 procent platu, poté 75 procent.

V pondělí výrobu zastaví i automobilka Hyundai v Nošovicích. Zaměstnanci budou doma se 70 procenty průměrného výdělku, zpět do výroby by se měli vrátit v pondělí 6. dubna.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme