Automobilka Tatra loni skončila v provozní ztrátě 69 milionů. O téměř dvě miliardy jí klesly i tržby

Kopřivnické automobilce Tatra Trucks klesla loni EBITDA (provozní zisk před odpisy) z 646 milionů korun na minus 69 milionů. Tržby se jí meziročně snížily o 1,9 miliardy na 3,8 miliardy korun. Tatra to v úterý sdělila v tiskové zprávě.

Tento článek je více než rok starý.

Kopřivnice (Novojičínsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kopřivnická automobilka Tatra Trucks

Kopřivnická automobilka Tatra Trucks | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Po třech úspěšných letech 2015, 2016 a 2017, za které dosáhla EBITDA v součtu 1,64 miliardy korun, přinesl rok 2018 meziroční pokles tržeb a záporný hospodářský výsledek,“ uvedla Tatra. Rok 2017 s provozním ziskem 646 milionů korun byl přitom pro firmu Tatra Trucks dosud nejúspěšnější.

Obrana nakoupí nákladní automobily Tatra až za 720 milionů. Využijí se v zahraničních operacích

Číst článek

Na loňské výsledky automobilky mělo podle firmy vliv odložení některých významných zakázek pro zákazníky z řad ozbrojených sil i důvody, které se týkaly procesních pravidel v průchodu zakázek firmou. Situaci dostal na podzim za úkol stabilizovat prozatímní manažer Petr Karásek, který v Tatře působil jako generální ředitel už po převzetí novými vlastníky v letech 2013 až 2015.

„Vnitřním problémem, který má kořeny v roce 2017 a projevil se ve výsledcích roku 2018, byla určitá netrpělivost a snaha o velmi rychlý objemový růst, kterému za oběť do určité míry padla přísná disciplína dodržování v letech 2013–2015 nastavených procesních pravidel uvnitř podniku,“ uvedl Karásek.

Situaci se podle Tatry podařilo postupně poměrně rychle změnit, o čemž svědčí výsledky prvního letošního pololetí i celkový letošní plán. „Tatra je zakázkově naplněná a v současnosti řeší spíše problémy s technickou přípravou a realizací zakázek,“ uvedla firma. Karáska na postu výkonného ředitele Tatry vystřídal 1. června Pavel Lazar.

Nadšenci postavili kopii letadla ze Studénky. Tatra T-101 před 80 lety překonala světový rekord

Číst článek

„Za první stabilizační pololetí roku 2019 jsme dosáhli EBITDA cca 80 milionů. Na konci roku je plánovaná EBITDA v rozmezí 350 až 400 milionů korun podle toho, kolik aut zvládneme připravit a dodat zákazníkům,“ uvedl ekonomický ředitel Tatra Trucks Miloslav Mahut.

Téměř polovina objemu letošních zakázek se týká segmentu obranných programů. Mezi nimi v současnosti vyniká export do Jordánska, kde má Tatra podepsané kontrakty na letošní dodávku 292 vozidel.

Tatra Trucks vyrábí sériové nákladní vozy i speciální automobily na míru. Letos vyrobí 1000 až 1100 vozů a prodá jich zhruba o 100 více, loni vyrobila 790 a prodala jich 841. Přibližně 80 procent produkce automobilka vyváží. Většinovým vlastníkem Tatry je Czechoslovak Group Michala Strnada. Tatra Trucks má přes 1000 zaměstnanců, dalších více než 600 lidí pracuje v dceřiné firmě Tatra Metalurgie.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme