Tatru začíná přebírat nový majitel. Propouštění prý nehrozí, současné vedení ale skončí

Největší český výrobce nákladních automobilů, kopřivnická Tatra, dnes definitivně přechází do rukou nového majitele. Podnik koupila společnost Truck Development v pátek za 176 milionů korun v dražbě, kam se automobilka dostala kvůli dluhům. Hodnota Tatry byla stanovena na 1,765 miliardy korun, její závazky činily zhruba 1,5 miliardy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Znak TATRA, tatrovka

Znak TATRA, tatrovka | Foto: Jakub Říšský

Nový majitel kopřivnické automobilky, šéf společnosti Truck Development, Marek Galvas už uvedl, že dnes a zítra chce převzít provozy. Tamní zaměstnance uklidňoval, že nechystá žádné propouštění ani omezování výroby.

„Naším cílem je Tatru stabilizovat, provozovat, vypořádat závazky a rozvíjet dál výrobu a fungování Tatry. Během pondělka a úterka bychom chtěli přebírat podnik a začít to aktivně řešit,“ uvedl Galvas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přebírání Tatry novým majitelem sledovala na místě redaktorka ČRo Andrea Čánová.

Tatra bude mít také zcela nové vedení. Majitel s některými členy z původního managementu nepočítá.

„V některých pozicích určitě ano, protože kdyby to fungovalo stoprocentně, tak nejsme tam, kde jsme. Lví podíl na tom mají akcionáři jednoznačně, protože tuto firmu léta nikdo neřídil,“ vysvětlil Galvas.

Se zodpovědností akcionářů, kteří zůstávali po dlouhou dobu nečinní, souhlasí i šéf odborů Jiří Krutílek. Zakázky ale automobilka stále ještě má. „Zakázky čekáme v dalším období vyšší, ale momentálně půlrok je zaplněn. Jsou tam i nové vozy,“ dodal Krutílek.

Galvas už dnes dorazil do Kopřivnice. Převzetí zatím probíhalo spíše na formální úrovni. Na místě se nacházeli i určený správce a členové stávajícího vedení.

Zaměstnanci novému majiteli věří

Mezi zaměstnanci v průběhu dne vládla celkem optimistická nálada. Slibům nového majitele věří, nemají ostatně příliš na vybranou. V kraji je vysoká nezaměstnanost. Kromě toho pro ně není změna vlastníků nijak mimořádná.

„Doufáme v to, že to zachová. Tady bylo vlastníků už spousta, takže my jsme zvyklí, “ uvedl jeden z nich. Jisté obavy ale připustil.

Tatra vlastní i řadu historických aut, které vystavuje ve svém muzeu. Jeho ředitel doufá, že se noví majitelé exponátů nezbaví a muzeum zůstane.

Do obchodního rejstříku byla Truck Development zapsaná teprve letos v březnu. Sídlo má na adrese ostravské kavárny Electra a J&T banky. Právě se společností J&T je nepřímo propojená. Firma Truck Developement totiž dostala na koupi Tatry peníze právě od J&T banky a v jejích prostorách se souhlasem majitele nemovitosti má taky sídlo.

Hodnotu automobilky odhadl znalec na více než 1,7 miliardy korun. Její závazky jsou 1,5 miliardy. Také proto byl na firmu podán insolvenční návrh, který ale soud nakonec odmítl. I proto se mohla konat dražba, které se nakonec účastnil pouze jediný zájemce, společnost Truck Development.

Historie automobilky Tatra v Kopřivnici | Foto: ČTK

Andrea Brtníková, Nikola Bojčev, Alina Holušová, Martin Dvořák, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme