Technické konopí lze legálně pěstovat právě deset let

Deset let pěstování konopí. To není věta ze žádného soudního spisu - technické konopí je možné v Česku legálně pěstovat právě deset let. Stejnou dobu také existuje občanské sdružení Konopa, které připravuje na dnešek oslavy tohoto výročí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konopí seté

Konopí seté | Foto: Missouri State University

Pro kuřáky marihuany je technické konopí nepoužitelné, ale lze ho uplatnit v průmyslu, a to v celé řadě odvětví od textilního a potravinářského průmyslu až po automobilový a strojní anebo třeba stavebnictví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michal Ruman, předseda občanského sdružení Konopa ve Světě o desáté Rádia Česko přiblížil výhody technického konopí

Michal Ruman, předseda občanského sdružení Konopa ve Světě o desáté Rádia Česko připomněl, že prosazení do praxe bylo poměrně náročné, zejména co se týče sklizně a následného zpracování.

Expanze se nekoná

Situaci ale nepovažuje za dobrou. "Samotné pěstování se dnes omezuje na necelých 200 hektarů, což je obdobný stav jako v roce 2000. Je to dáno nedostatkem technologií na zpracování konopného stonku," řekl Ruman.

Nejvíce se využívá v kosmetice a pro potravinářské doplňky. "Konopné semínko je bohaté na omega esenciální kyseliny, které jsou důležité pro výživu." Stále více se hovoří o stavebně izolačních vlastnostech konopí.

Technické konopí má také velké možnosti pro papírenský průmysl. Z jednoho hektaru totiž může konopí dát až čtyřnásobek hmoty než les. Podle Rumana je velkou výhodou možnost ekologicky šetrného pěstování technického konopí a to, že výrobky z něj připravené jsou bezodpadové.

Milan Kopp, Karolína Dubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme