Technické problémy? Volkswagen v Rusku svolá přes tři tisíce aut včetně škodovek

Německá automobilka Volkswagen v Rusku svolá 3463 automobilů, včetně vozů Škoda Octavia, Yeti a Rapid. S odvoláním na ruské úřady o tom informovala agentura Reuters. Důvodem jsou možné technické problémy.

Tento článek je více než rok starý.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škoda Octavia 2017 na prezentaci v Portugalsku

Škoda Octavia 2017 na prezentaci v Portugalsku | Foto: Matěj Skalický | Zdroj: Český rozhlas

Octavie koncern svolává kvůli hrozbě, že se v důsledku termomechanického přetížení může poškodit ukostření, což vede k výpadku systému ABS/ESP.

U všech dotčených vozidel je nutno aktualizovat software. Podle ruských úřadů se svolávací akce týká jen v Rusku zhruba 1900 octavií vyrobených v letech 2004 až 2013. To odpovídá době, po kterou se vyráběla druhá generace tohoto modelu.

 Automobilka uvedla, že konkrétně se svolávací akce týká octavií, které byly vyrobeny od 1. června 2008 do 1. června 2009. V Česku pak firma kvůli úpravě softwaru svolává zhruba 12.000 aut, v Německu 36.000 škodovek.

U vozů Škoda Yeti a Rapid se svolávací akce týká vozidel vyrobených mezi červnem a říjnem 2016. Předepínače předních bezpečnostních pásů byly podle Jíny vyrobeny částečně mimo toleranci. Kvůli chybnému spoji se mohou díly pyrotechnického systému při aktivaci v případě nehody uvolnit a proniknout potenciálně do prostoru pro cestující.

„U všech dotčených vozidel je potřeba provést výměnu bezpečnostního pásu s předepínačem pásu," řekl Jína. Celosvětově je dotčeno téměř 12 000 vozů, z toho v České republice přibližně 1300.

V letošním roce to nejsou první potíže, které Škoda v Rusku má. V březnu tam Volkswagen svolal přes 43 000 škodovek kvůli možné poruše hydraulických akumulátorů. Opatření se týkalo vozů vyrobených v letech 2012 až 2016 opatřených sedmistupňovou převodovkou DSG, konkrétně modelů Octavia, Superb, Fabia, Yeti a Rapid, kterých bylo v uvedeném období v Rusku prodáno 43 151.

Při servisní akci bylo obnoveno programové vybavení bloku řízení převodovky. Existovalo podezření, že řídící program nepracuje správně, což by mohlo vést k překročení přípustného tlaku v hydrosystému.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme