Telefónica O2 si u soudu nevymohla vrácení pokuty 205 milionů korun

Společnost Telefónica O2 nedostane zpět pokutu 205 milionů korun. Jejímu předchůdci, Českému Telecomu, ji udělil za zneužití dominantního postavení na trhu Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Krajský soud v Brně dnes zamítl žalobu firmy proti rozhodnutí úřadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

telefonní budka

telefonní budka | Foto: Marián Vojtek

Telefónica napadla rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže 102 námitkami. Ani jedna z nich ale nebyla shledána důvodnou.

"V této věci jsme rozhodli tak, že žaloba byla zamítnuta s tím, že žalovanému, tedy předsedovi Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, nebyla přiznána náhrada nákladů řízení. Ta žaloba byla opravdu velmi rozsáhlá. Pokud by byla jedna jediná námitka důvodná, nemohla by být žaloba zamítnuta a muselo by jí být vyhověno a napadená rozhodnutí by byla zrušena a vrácena žalovanému k dalšímu řízení," říká předseda senátu Jaroslav Tesař.

Podle právního zástupce firmy Martina Hrodka byl mimo jiné špatně vymezen i trh, na kterém měl být Telecom v dominantním postavení. Pokud by byly mobilní a pevné linky vnímány jako společný trh, nebyla by firma dominantem, řekl.

Operátor nabízel od roku 2002 tarify s hovorovými kredity nebo volnými minutami. Podle antimonopolního úřadu tak ale bránil přechodu svých zákazníků ke konkurenci. Zákazníci museli firmě platit paušální poplatek, i když užívali služby alternativního operátora. Když k němu dostali volné minuty, nechtěli o ně přijít a alternativní operátory nevyužívali.

Kritizované tarify Český Telecom loni na jaře zrušil. Podle mluvčího firmy Martina Žabky společnost plánuje další právní kroky. "Naše argumenty jsou ale natolik silné, že vyčkáme doručení písemného rozhodnutí a následně zvážíme další právní revizi tohoto případu," potvrdil Českému rozhlasu Žabka.

Český Telecom už zaplatil za zneužití dominantního postavení přes 400 milionů korun. Jen letos poslala společnost na účet antimonopolního úřadu 285 milionů. Kromě pokuty 205 milionů to bylo i 80 milionů v souvislosti s rychlým internetem ADSL. Krajský soud v Brně začátkem srpna potvrdil další pokutu 81,7 milionu za nezákonné věrnostní smlouvy.

Zuzana Kopuletá, Marie Matúšů, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme