Telefónice O2 klesl do září čistý zisk o procento

Výsledková sezóna na pražské burze vrcholí. Včera po zavření trhu zveřejnila souhrnná čísla za první tři čtvrtletí Telefonica O2, které meziročně poklesl čistý konsolidovaný zisk o 1,2 procenta na 8,9 miliardy korun. Dnes pak karty odryje největší česká firma vůbec - ČEZ.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Telefónica O2 Czech Republic

Telefónica O2 Czech Republic | Foto: Marián Vojtek

Největší tuzemská telekomunikační firma překonala očekávání trhu, který předpověděl výsledek o 0,6 miliardy horší.

Na druhou stranu ale Telefonica O2 odmítla dát výhled do konce roku, což vzbuzuje jistou nervozitu. Podle analytika Capital Partners Josefa Stoulila se zveřejněné údaje vzhledem k nízké kurzové hladině na akciích firmy příliš neprojeví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s analytikem Josefem Stoulilem na Rádiu Česko

"Že firma nedala výhled do konce roku, můžeme být i zapracováno v ceně, navíc podobně se zachovaly i v Americe některé firmy, protože de facto neznají, jak bude vypadat ekonomická situace na konci roku a na začátku roku příštího. Takže to bych nehodnotil vyloženě negativně," uvedl Stoulil.

Kurz akcií podle něj neovlivní ani zpráva společnosti EPSI Rating, že zákazníci hodnotí Telefoniku O2 jako nejhoršího z domácích operátorů. "To je spíš marketingová záležitost. Z hlediska akciových trhl těmto výzkumům není přikládána taková váha, aby ovlivňovala kurz akcie," poznamenal analytik.

V případě ČEZ jsou se očekávání různí. Někteří analytici očekávají meziroční růst zisku přes deset procent, jiní varují, že třetí čtvrtletí bývá tradičně nejslabší. Stoulil odhaduje výsledek pod deseti procenty.

"Růst zisku přes deset procent bych neočekával. Když se podíváme na čísla z roku 2008, tak zisk byl 12,3 miliardy a příjmy 41,4 miliardy korun. Pokud vidím konsenzus na dnešní hospodářské výsledky, tak de facto se příliš neliší," míní Stoulil.

Kvůli zpomalení domácí ekonomiky mnoho velkoodběratelů omezilo poptávku po elektřině. Z očekávaného oživení v příštím roce by měl ČEZ profitovat. "Bude to jedna s firem, která bude první na řadě, půjde nahoru kurzově, pokud ekonomika zaznamená nějaké výraznější oživění," připomněl Stoulil.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme