Telefónice se v prvním čtvrtletí snížily výnosy, ČEZu naopak vzrostl čistý zisk

Telekomunikační společnost Telefónica měla v prvním čtvrtletí nižší provozní zisk i celkové výnosy. Počet zákazníků mobilních služeb firmě ale vzrostl. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů o hospodaření společnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Telefónica O2

Telefónica O2 | Foto: Tomáš Adamec

Provozní zisk Telefóniky během prvních třech měsíců meziročně spadl téměř o 14 procent na zhruba čtyři a čtvrt miliardy korun.

Podle společnosti v tomto období sehrály klíčovou roli vyšší náklady na restrukturalizaci, které Telefónica zaúčtovala právě v prvním čtvrtletí.

Čísla také kontrastují s tím, co firma získala z prodeje 80procentního podílu v dceřiném podniku Informační linky v prvním čtvrtletí loňského roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co ovlivnilo hospodaření velkých českých firem, zjišťoval redaktor Jan Beneš

V mobilních službách firmě přibylo více než 78 tisíc zákazníků. Zajímavé jsou údaje o podílu chytrých telefonů v síti O2. Zatímco ke konci loňského roku byl na úrovni 27 procent, během prvních třech měsíců letošního roku se zvýšil na 29 procent.

Čísla o svém hospodaření už odtajnil také ČEZ. Společnost v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk na téměř 18 miliard korun. To je o 24 procent více než ve stejném období loňského roku.

Výsledek podle firmy ovlivnil například konec problémového podnikání v Albánii. Podílel se na něm také zisk z obchodů s emisními povolenkami.

Vedení ČEZu po uzavření klíčové dohody o dodávkách uhlí pro elektrárnu Počerady zvýšilo odhad celoročního provozního zisku. Ten by měl vzrůst na 81 miliard korun.

Akcie ČEZu v reakci na výsledky posílily

Obě firmy obchodují na pražské burze. Krátce po ranním otevření měl ČEZ jednoprocentní zisk, akcie Telefóniky ale mírně klesají.

Tituly dnes určitě budou patřit mezi nejsledovanější, navíc se jedná o akcie, které se nejvíce podílejí na celkových obchodech na pražské burze.

Vedle těchto firem zveřejnily výsledky za stejné období také Komerční banka a Fortuna. Prvně jmenovaná společnost klesá, druhá roste.

Čistý zisk skupiny ČEZ - celoroční hodnoty (1999 - 2012) a hodnoty za I. čtvrtletí (2007 - 2013) | Foto: ČTK

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme