Telefóniku ČR zřejmě získá finanční skupina PPF, dohoda je prý připravena k podpisu

Investiční skupina PPF je připravena převzít kontrolní podíl v české divizi španělské telekomunikační společnosti Telefónica za zhruba dvě a půl miliardy eur, v přepočtu skoro 65 miliard korun. S odvoláním na informované zdroje to napsal server britského ekonomického listu Financial Times.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Telefónica O2

Telefónica O2 | Foto: Tomáš Adamec

Dohoda by prý mohla být dokončena už dnes nebo v příštích dnech. Operátor se ke zprávám odmítl vyjádřit.

„Zcela to zapadá do strategie investování PPF. Navíc skupina má obrovské volné finanční prostředky a ty musí někde uplatnit. V regionálních poměrech skoro nic jiného tak velkého nenajdete, co by mohla koupit,“ uvažuje ekonomický komentátor Miroslav Motejlek.

O prodeji české pobočky španělské telekomunikační společnosti Telefónica, která v ČR provozuje operátora O2, se mluví už delší dobu. Podle analytiků se společnost rozhodla k tomuto kroku z důvodu zadluženosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

K tématu se vyjádřil i ekonomický komentátor Miroslav Motejlek

„Loni se její dluh vyšplhal na zhruba 53 miliard eur a v pololetí letošního roku to bylo asi 50 miliard. A ČR není pro společnost něco zásadního, co by si musela držet v portfoliu,“ upozornil před časem na vysílání Radiožurnálu Michael Mareš z časopisu o byznysu a podnikání Forbes.

Zisky navíc klesají i české pobočce. Loni o devět procent a letos v pololetí o 26 a půl procenta na zhruba 2,4 miliardy korun.

PPF by podle Financial Times měla za necelých 69 a půl procenta akcií, které patří španělské Telefonice, zaplatit méně, než se čekalo. Před časem odhadovali analytici cenu podílu Telefóniky v české firmě na 68 miliard korun.

Podle Mareše by byl vstup společnosti PPF českého miliardáře Petra Kellnera do O2 pro český telekomunikační trh poměrně velkou novinkou.

„Současný triangl operátorů tvoří velké zahraniční společnosti, a teď by se na český trh vrátil silný český hráč. Je ale otázka, co by PPF zamýšlela. Je to skupina působící od ČR po Čínu a třeba mají nějaké další záměry,“ uvedl Mareš.

Možný silný hráč

Financial Times předpokládají, že po uzavření dohody o získání 69procentního podílu Telefóniky skupinou PPF nabídne společnost odkup zbývajících akcií. „Pro akcionáře by to asi výhledově mělo znamenat, že jim bude nabídnuta nějaká částka, aby svoje akcie prodali, protože předpokládám, že snahou PPF bude stáhnout akcie české Telefóniky z trhu,“ myslí si Motejlek.

Španělská skupina Telefónica je největším poskytovatelem telekomunikačních služeb v Evropě, většinu někdejší společnosti Český Telecom odkoupila od státu před osmi lety. V Česku zaměstnává téměř 6 tisíc lidí.

Zájem PPF může podle některých souviset také s aukcí kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE, která je naplánována na pondělí 11. listopadu. Telefónica se do aukce přihlásila, PPF naopak dceřinou společnost, která měla do soutěže o licenci jít, prodala jejímu řediteli Tomáši Budníkovi.

Firma se přejmenovala na Revolution Mobile a aukce se účastní. PPF by tak do aukce mohla vstoupit jako nový většinový vlastník Telefóniky Česká republika. Skupina bude podle Motejlka usilovat o pozici silného hráče v telekomunikacích, což by mělo být dobré i pro konkurenci na trhu.

„Myslím si, že snahou PPF bude získat víc klientů, víc zákazníků. Ta firma je takto orientovaná. Když se podíváme na Air Bank nebo Home Credit, tak postupuje také tímto způsobem. Prostě bude chtít agresivně získat klienty,“ vysvětluje.

Vladimír Kroc, Jana Zemanová, Jitka Hanžlová, krw, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme