Telefonování by mělo být levnější

Český telekomunikační úřad snížil maximální ceny za propojení telekomunikačních sítí o třetinu. Operátoři proto očekávají, že výrazný pokles poplatků, které si platí za telefonické hovory mezi svými sítěmi, povede i ke snížení cen hovorného pro koncové zákazníky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

telefonní budky

telefonní budky | Foto: Jan Rosenauer

Následkem toho bude podle ekonoma Martina Škaroupky z Conseq Finance větší konkurence mezi operátory a tedy i nižší cena telefoních hovorů. "Pro koncové zákazníky se rozhodnutím otevřel prostor pro výraznou redukci telefonních tarifů, a to i v nejrozšířenějším místním styku, kde se ceny brzy dostanou pod jednu korun za minutu už ve špičce. Na základě tohoto zlevnění potom budou alternativní operátoři ukusovat Telecomu jeho podíl a ten bude svou dosavadní prakticky monopolní pozici ztrácet."

Ceny v České republice se tak podle analytika Raiffeisenbank Jindřicha Svátka vyrovnávají se sousedními zeměmi. Tam je totiž hovorné výrazně levnější. "Toto rozhodnutí bude mít pozitivní vliv pro konkurenci na telekomunikačním trhu a je možné, že příští rok bude Český telecom nucen i snížit ceny podle toho, jak se zachová konkurence."

Markéta Kaclová, Petra Steinerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme