Telička: Půjčka MMF z devizových rezerv neznamená zadlužování

Půjčit 90 miliard přes Mezinárodní měnový fond nebo se stát "letadlovou lodí Ruska"? Takto ostře vidí nynější rozhodování pražské vlády o pomoci topícím se zemím eurozóny ministr financí Miroslav Kalousek. Na rozdíl od Kalouskovy TOP 09 a opoziční sociální demokracie je ODS spíše proti. Podle premiéra Petra Nečase by nebylo uvážené dávat 10 procent českých devizových rezerv MMF, když není jasné, co s nimi bude. O půjčce MMF bude dnes rozhodovat vláda za přítomnosti prezidenta Klause.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince euro

Mince euro | Foto: European Commission Audiovisual service

Bývalý český eurokomisař Pavel Telička chápe postoj premiéra, který se postavil spíše proti půjčce. Nečas by se prý musel podepsat pod dokument, který nic nic neřeší. Telička ale dodává, že jde o devizové rezervy a ne peníze z rozpočtu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty Světa o desáté na Rádiu Česko byli bývalý český eurokomisař Pavel Telička a Jaroslav Šonka, který žil řadu let v Německu

„Jedná se o 10 procent, ale zároveň hovoříme o devizových rezervách. Mě zaráží, že někteří čeští politici hovoří o tom, že se Česká republika bude dále zadlužovat,“ řekl ve Světě o desáté na Rádiu Česko Telička.

Navíc považuje podobně jako předseda ČSSD Bohuslav Sobotka Mezinárodní měnový fond za renomovanou instituci.

Samotná půjčka 90 miliard korun ale podle Teličky situaci zadlužené Evropy nevyřeší. Telička také kritizuje české lavírování, jestli půjčit, nebo ne. Podle něj by se Česká republika měla spíše zajímat o detaily a podmínky půjčky.

Německo přispěje do MMF jen v případě, že peníze pošlou i země mimo eurozónu

Strávit výsledky bruselského summitu se snaží i další země. Kancléřka Angela Merkelová bude dnes obhajovat svůj postup před německými poslanci.

Německá centrální banka uvedla, že přispěje na pomoc přes Mezinárodní měnový fond jen v tom případě, že totéž udělají nejen země mimo eurozónu, ale dokonce i mimo Evropskou unii.

Jaroslav Šonka, který řadu let žil v Německu, ve Světě o desáté uvedl, že německá politická scéna je rozpolcená kolem detailů dohody, které je podle Teličky třeba požadovat i na české scéně.

ČTĚTE TAKÉ: Bohuslav Sobotka: Česká půjčka MMF je neutrální operace

Šonka ale souhlasí s Teličkou, že MMF je spolehlivá instituce a administrovat pomoc právě přes ní dává smysl.

„Bude nutné změnit rozpočet Německa na příští rok. Protože posunutí záchranných akcí už do roku 2012 bude znamenat, že bude třeba určitou sumu, která je určena pro záchranné mechanismy, dát do rozpočtu už příští rok. Ovšem zatím rozpočtový výbor tvrdí, že to nepovede k zadlužení země,“ popsal postoj Německa Šonka.

Stejný názor jako zmíněný rozpočtový výbor má i Pavel Telička a Bohuslav Sobotka. Argumentují, že jde o peníze z devizových rezerv, a ne z rozpočtu.

Tomáš Pavlíček, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme