Tématem summitu G20 je hlavně měnová politika

Hlavním problémem rozdělujícím nejvlivnější ekonomiky světa zůstává měnová politika. Je to patrné i na summitu G20, který druhým dnem pokračuje v Jižní Koreji. Hlavním kamenem úrazu zůstává americké obvinění Číny, že podhodnocuje měnu, tedy Juan, a tím si zajišťuje výhodu ve vzájemném obchodování.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama na summitu G20 v jihokorejském Soulu

Americký prezident Barack Obama na summitu G20 v jihokorejském Soulu | Zdroj: ČTK

Podobná kritika se ovšem snáší i na Spojené státy kvůli posledním krokům americké centrální banky, která skupuje vládní dluhopisy, do ekonomiky jsou pumpovány nové peníze, konkrétně jde o 600 miliard dolarů, čímž ale dochází k oslabování dolaru a na druhé straně zpevnění jiných měn.

Přehrát

00:00 / 00:00

Summit G20 v jihokorejském Soulu sleduje východoasijský zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš

Na poslední chvíli tak lídři G20 usilují o dosažení kompromisu. Ostatně jejich vyjednavači se o to snažili až do rána. Hostitelská země ale zůstává optimistická, ve hře je skutečně mnoho. Obavy z vytváření dalších obchodních bariér, které by mohly vrátit svět do recese, totiž nejsou neopodstatněné.

Pozornost světa byla i proto upřena na schůzku amerického prezidenta Baracka Obamy s jeho čínským protějškem Chu Ťin-taem. Oba prezidentu jednali o problémech zatěžujících jejich vzájemné vztahy 80 minut, nic konkrétního jejich rozhovory ale nepřinesly, pouze prohlášení, že se obě strany budou společně snažit o řešení problémů. Spekulace, že by Američané přestali pumpovat nové peníze do vlastní ekonomiky a Číňané na oplátku uvolnili svou měnu, se tak nepotvrdily.

Vztahy Washingtonu a Pekingu jsou v posledních týdnech napjaté právě kvůli této politice. Samozřejmě existují spory ohledně vlivu obou zemí v asijsko-pacifickém regionu, kde se o různá sporná území stále hlasitěji Čína hlásí a Spojené státy naopak vytvářejí protiváhu rostoucímu čínskému vlivu, ať už jde o spojenectví či strategické partnerství s Vietnamem, Indonésií a dalšími státy.

Tyto otázky ale budou dominovat až schůzce Baracka Obamy s Chu Ťin-taem v rámci státní návštěvy čínského prezidenta v USA v lednu příštího roku.

Robert Mikoláš, Martina Mašková, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme