Temelín byl zkolaudován

Jaderná elektrárna Temelín byla zkolaudována a získala tak oficiální povolení k provozu. Kolaudační řízení začalo před dvěma roky. Rozhodnutí nejprve pro první blok vydal Jihočeský krajský úřad koncem minulého roku. Proti němu se odvolala tři občanská sdružení. Podle ministerstva pro místní rozvoj bylo ale jejich odvolání neodůvodněné, protože neměla být účastníky řízení. Kraj je proto letos z jednání vyloučil a jeho verdikt nedávno potvrdilo i ministerstvo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: Jan Rosenauer

Rakouští politici považují kolaudaci Temelína za porušení dohod mezi Rakouskem a Českou republikou a zvažují, že na Česko podají žalobu. Tvrdí, že kolaudace měla přijít teprve po vyjasnění bezpečnostních otázek.

Jak Radiožurnálu řekla šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, kolaudací získala elektrárna poslední z řady povolení pro takzvaný trvalý provoz. "To je záležitost, která tedy ukončuje celou tu sérii právních kroků, a vlastně to, co do budoucna jadernou elektrárnu čeká, je obnovování povolení podle atomového zákona po 10 letech."

Naděžda Hávová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme