Temelín neplánovaně odpojil první blok kvůli chvění turbíny. Příčinou je zřejmě kolísání teplot

Jaderná elektrárna Temelín odpojila neplánovaně první blok. Příčinou je chvění turbíny, pravděpodobně kvůli kolísání venkovních teplot. Reaktor je na 30 procentech výkonu. Kdy blok znovu připojí k přenosové soustavě, nelze předpovídat, řekl v pondělí mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták.

Tento článek je více než rok starý.

Temelín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín, mezi stromy vpravo je kostel svatého Prokopa, který zbyl po zaniklé obci Křtěnov.

Opětovné připojení prvního bloku bude záviset na výsledku série kontrol, které začnou ještě v pondělí | Foto: Vlastimil Polák | Zdroj: Český rozhlas

Zvýšené chvění některých částí parní turbíny prvního bloku zaznamenali energetici o víkendu. Turbogenerátor je teď odstaven. „Kdy blok znovu připojíme, nejde v této chvíli předjímat. Konkrétní termín se bude odvíjet od výsledku kontrol,“ řekl Sviták.

Nové elektrárny Česko podle expertů potřebuje. Bez nich si energetickou soběstačnost neudrží

Číst článek

Ještě v pondělí provedou odborníci na turbíně první část kontrol. Další kontroly přijdou poté, co turbína vychladne a odstaví se reaktor. Od jejich výsledků se bude odvíjet termín připojení bloku k přenosové soustavě. Za zvýšené chvění turbíny mohou podle Svitáka velmi pravděpodobně změny venkovních teplot. „Práce nijak nesouvisí s primárním, tedy jaderný okruhem,“ uvedl mluvčí.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobila temelínská elektrárna 15,66 terawatthodiny (TWh) elektřiny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme